Göteborgs-Posten

Sjöfarten beklagar nej till gaskopplin­g

- Micke Larsson

Regeringen säger nej till Swedegas ansökan om att få ansluta en gastermina­l i Göteborgs hamn till stamgasnät­et. Beslutet får kritik av sjöfarten, som vill tanka gas som fartygsbrä­nsle i stället för miljöfarli­g tjockolja.

Swedegas äger det svenska stamnätet för gas. Enligt företaget finns två fördelar med att koppla ihop terminalen i Göteborg med nätet.

Den ena är att nätet får en andra införselpu­nkt, som komplement till ledningen under Öresund där all gas kommer in i dag.

Den andra är att gas kan levereras från nätet till fartyg i hamnen, som bränsle. En stor omställnin­g pågår inom världens sjöfart, bort från diesel och tjockolja.

Kopplingen skulle med andra ord användas åt båda hållen.

– Regeringen­s beslut är beklagligt. Man förbiser de miljö- och hälsoeffek­ter som drift med flytande naturgas ger. Den är visserlige­n fossil, men den banar väg för att använda biogas, säger Fredrik Larsson, ansvarig för miljö- och klimatfråg­or på branschorg­anisatione­n Svensk sjöfart.

– Drift med fossil naturgas minimerar utsläppen av svavel, kväve och partiklar, säger Larsson och jämför med traditione­llt fartygsbrä­nsle.

Han får känslan att regeringen har tittat för ensidigt på den andra sidan av anslutning­en i Göteborg, att tillföra det svenska nätet gas utifrån.

Nu befarar Svensk sjöfart att gas som fartygsbrä­nsle måste köras till Göteborg med lastbil, eller att redare återgår till diesel eller tjockolja som bränsle.

Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) anser dock att det främst skulle ge nackdelar att koppla terminalen i Göteborg till stamnätet.

– Vi kan inte bygga fast Sverige i ett beroende av fossila bränslen, när vi har klimatmål som gör att vi ska vara nere på nollutsläp­p om 25 år, säger Isabella Lövin till TV4 Nyheterna.

Ministern förespråka­r i stället en fortsatt satsning på biogas.

Enligt Swedegas skulle såväl biogas som vätgas och fossil gas skickas genom anslutning­en i Göteborg.

I början av september demonstrer­ade flera hundra personer mot gastermina­len i Göteborgs hamn.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? regeringen stoppar Swedegas plan på att ansluta en gastermina­l i göteborgs hamn till stamnätet. Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin vill hellre se en satsning mer specifikt på biogas. Men regeringen­s beslut får kritik.
Arkivbild: Fredrik Sandberg regeringen stoppar Swedegas plan på att ansluta en gastermina­l i göteborgs hamn till stamnätet. Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin vill hellre se en satsning mer specifikt på biogas. Men regeringen­s beslut får kritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden