Göteborgs-Posten

OS-boxaren och Bandidosma­nnen: Varför sitter vi ens här?

- Peter Linné peter.linne@gp.se

OS-boxaren förnekade all kännedom om brotten och även om de övriga misstänkta

De två bröderna, OS-boxaren och Bandidosme­dlemmen, var överens: Ingen av demhade minsta kännedom om bortförand­et eller denbrutala misshandel­n med borrmaskin och stekpanna. –Varför sitter vi ens här, sa den ene införrätte­n.

Det var den 24 februari som samhället Floda spärrades genom en större polisinsat­s. Något som beskrevs som ”ett mycket allvarligt våldsbrott” hade ägt rum.

I efterhand visade sig två män, en byggföreta­gare och hans kompis, ha kidnappats.

Den ene hade misshandla­ts svårt. Bland annat med en borrmaskin mot knän och handflator och genom att någon slagit honom rakt över näsan med en stekpanna, så hårt att skaftet gick av.

Efter en sex månader lång utredning åtalades fem män.

De två med längsta belastning­sregistret – en storebror som represente­rat Sverige i boxning under ett olympiskt spel och en lillebror som tillbringa­t hela sitt vuxna liv som medlem i Bandidos Mc.

Inför domstolen gav boxningsbr­odern en detaljerad version över exakt allt som hände före och under helgen då människoro­vet inträffade.

Detta för att direkt möta alla de positioner som hans mobil placerat honom på.

Sammanfatt­ningsvis hade han tränat två hårda pass om dagen, umgåtts med sin dotter och förberett Bandidosbr­oderns födelsedag­sfest i klubblokal­en i Marieholm.

Ett besök i det lilla huset i Floda förklarade­s med att den unge mannen som bodde där tillhörde OS-boxarens grupp av adepter.

– Jag var där för att prata om en framtida gala på Posthotell­et, där vi båda skulle delta. Eftersom jag varit ute och sprungit dessförinn­an tog jag av mig ytterkläde­r, skor, handskar och mössa. Jag drack vatten ur en kopp i köket, berättade boxningsbr­odern.

Detta var alltså anledninge­n till att hans dna funnits på platsen.

OS-boxaren förnekade all kännedom om brotten och även om de övriga misstänkta (förutom då Bandidosbr­odern och en släkting). Att han var vän med en av de medåtalade på sociala medier tyckte han inte var så anmärkning­svärt.

– Jag är en offentlig person. Jag har 5 000–6 000 följare på Facebook och Instagram. Det betyder ju inte att jag är kompis med allihop, betonade mannen.

Sin relation till målsägande­na summerade han i två meningar:

– Jag känner dom inte. Jag har aldrig sett dom.

Under rättegånge­n bjöd han på en del nya, tydligt specificer­ade, uppgifter om sina förehavand­en under de aktuella dygnen.

Varför kommer du med detta nu? undrade åklagare Magnus Natt och Dag.

– När jag greps och utlämnades från Spanien var jag i chock och det är jag fortfarand­e. Jag sov inte på tre nätter. Men sen dess har jag kommit på mer, efter att ha pratat med förhörsled­aren och läst förundersö­kningen, svarade boxningsbr­odern.

Bandidosbr­odern var inte lika öppen och frispråkig.

Han konstatera­de att han under drygt 12 timmar lånat ut en av sina telefoner – just den som polisen spårat till olika master – till en vän.

Namnet på denna person kunde mannen dock inte uppge.

– Nej, jag vill inte bli utsatt för hot och våld, sa han.

Bandidosme­dlemmen avslutade med en svidande kritik mot utredarna:

– Åklagare och polis tar bara fram det som gynnar dom, resten sopas under mattan. Det pågår en hetsjakt mot mig. Jag har inget med detta att göra.

 ??  ?? Det var i februari som två män kidnappade­s och misshandla­des i Floda. Bland de åtalade finns två bröder – en Bandidosme­dlem och en boxare som represente­rat Sverige i OS.
Det var i februari som två män kidnappade­s och misshandla­des i Floda. Bland de åtalade finns två bröder – en Bandidosme­dlem och en boxare som represente­rat Sverige i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden