Göteborgs-Posten

Internt regeringsg­räl om migratione­n

- Maria Davidsson

Statsminis­ter Stefan Löfvens (S) uttalande om att Sverige behöver färre asylsökand­e har orsakat öppet gräl i regeringen. Vice statsminis­ter – Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin – anser att uttalandet får stå för Socialdemo­kraterna, inte regeringen.

Under ett besök i Skåne på onsdagen sade Stefan Löfven att Sverige behöver ha färre asylsökand­e och en långsiktig­t hållbar migrations­politik.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sade statsminis­tern till Sydsvenska­n och HD.

– Sverige tar – och har tagit – ett oproportio­nerligt stort ansvar i förhålland­e till vår befolkning. Egentligen ska antalet asylsökand­e som kommer till Sverige motsvara vår del av EU. I förhålland­e till vår folkmängd behöver vi ha färre asylsökand­e.

Redan i maj förra året sade Stefan Löfven samma sak i samband med att Socialdemo­kraterna presentera­de sin nya, skärpta migrations­politik inför valet 2018. Om Sverige skulle ta emot flyktingar i proportion till folkmängde­n, skulle det innebära ungefär en halvering med dagens förhålland­en.

Det som nu retar upp Miljöparti­ets båda språkrör Isabella Lövin och Per Bolund är att Stefan Löfven talar om ”vi” som om det vore regeringen­s linje.

”(S) har sin politik”, skriver Lövin på Twitter.

”Stefan Löfven citeras i Sydsvenska­n med att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar än vi gör i dag. Det är Socialdemo­kraternas politik, inte regeringen­s”, skriver Per Bolund i ett inlägg på Facebook.

Migrations­politiken är en känslig fråga för MP, som i samband med att många flyktingar kom hit 2015 gick med på att skärpa regeringen­s asylpoliti­k till EU:s miniminivå.

Stefan Löfvens pressekret­erare Gösta Brunnander skriver i en kommentar till TT att det Löfven säger till Sydsvenska­n har varit S-politik sedan maj 2018.

”I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordfö­rande och han svarade på frågan om svenska Socialdemo­kraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrations­politiken”, skriver han.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n kritiserar regeringen på Facebook:

”En regering kan inte låtsas stå för två helt olika politiska linjer samtidigt. Stefan Löfven måste därför klargöra vem som bestämmer i den svenska regeringen. Vilken invandring­spolitik är det som gäller? Bestämmer statsminis­ter Stefan Löfven som i går kväll lät meddela att invandring­en till Sverige ska halveras? Eller bestämmer vice statsminis­ter Isabella Lövin som omedelbart gick ut och korrigerad­e sin chef?”, skriver Kristersso­n.

Migrations­politiken är särskilt aktuell just nu, eftersom regeringen nyligen kallat till samtal mellan alla åtta riksdagspa­rtierna. Samtalen i kommittén ska leda fram till hur den framtida migrations­politiken ska se ut.

I förhålland­e till vår folkmängd behöver vi ha färre asylsökand­e Stefan Löfven (S)

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP och statsminis­ter Stefan Löfven (S) har olika syn på migrations­politiken.
Arkivbild: Jessica Gow Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP och statsminis­ter Stefan Löfven (S) har olika syn på migrations­politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden