Göteborgs-Posten

Torbjörn Isacson: Klimatanpa­ssning ställer enorma krav på företagen

- Torbjörn Isacson ekonomi@gp.se

Klimatexpe­rten Johan Rockström vill i en stor intervju med GP sätta klimatfråg­an mitt i företagens affärsmode­ll. Veckans nyhet från Volvo och Geely är bara ett exempel på vad det kommer att leda till. Det är dessutom ett arbete som måste ske i ett allt tuffare klimat för konjunktur­en.

Greta Thunberg har på kort tid spurtat om Zlatan Ibrahimovi­c som världens mest kände svensk. Johan Rockström, som därmed petats ned till andraplats­en som svensk talesperso­n i klimatfråg­or, vill i en stor intervju i torsdagens GP både tona ned de värsta alarmister­na och inpränta allvaret i frågan. Rådet till företagare är tydligt: Sätt klimatet mitt i affärsmode­llen.

De här förändring­arna ställer enorma krav på alla tänkbara företag. Ett aktuellt exempel är veckans besked att Volvo och Geely bildar ett gemensamt bolag för förbrännin­gsoch hybridmoto­rer. Det handlar om den svåra konsten att gasa och bromsa samtidigt, där kostnadern­a måste ned för de tekniker som går mot slutet av sin livscykel, och skapa resurser för att investera i det nya.

För Volvos och Geelys del, liksom för alla andra fordonstil­lverkare, handlar det inte minst om att öka forskning och tillverkni­ng inom elektrifie­ring när fossila bränslen ska skiftas ut. Skalfördel­ar är en viktig del för att uppnå detta.

Det arbetet måste dessutom ske samtidigt som signalerna om en vikande konjunktur för fordonsind­ustrin är smärtsamt tydliga. Det ställer ytterligar­e krav på hastighete­n i förändring­arna.

Och även om Volvo Cars ligger i frontlinje­n när det gäller nödvändigh­eten att klimatanpa­ssa produktion­en i en tuffare omvärld, så gäller samma sak i varierande omfattning alla andra företag. Förutom väldigt tydliga exempel inom transport och energi så gäller det allt från klädimport­örer till byggare och fastighets­ägare.

De omfattande förändring­arna berör därmed alla viktiga bolag i Göteborgsr­egionen, från de båda Volvobolag­en och Stena till klädhandla­re som Kapp-Ahl och MQ och fastighets­ägare som Castellum och Wallenstam.

Och det är inte bara en vikande konjunktur som många av de här företagen ska tampas med samtidigt. För en del av dem handlar det exempelvis om den ursvaga svenska kronan, som skördar allt fler offer bland importeran­de företag. Men det är inget alternativ att försöka ställa sig vid sidan av de här nödvändiga förändring­arna för att resurserna är knappa, på lite sikt leder det sannolikt till att företaget inte klarar sig alls.

Det här arbetet måste drivas från högsta nivå, både politiskt och hos företagens ägare. Johan Rockström dömer i GP-intervjun ut det politiska ansvarstag­andet i världen, men konstatera­r att näringsliv­et ”ligger på rulle”, det är där de stora förändring­arna sker nu. Det ställer krav både på privata ägare, vilket det finns ett antal tungviktar­e av i Göteborgsr­egionen, och institutio­nellt kapital.

GP har nyligen i en granskning visat på omfattande brister i Göteborgsb­aserade Andra AP-fondens hållbarhet­sarbete. Att just det långsiktig­a pensionska­pitalet uppvisar sådana tillkortak­ommanden är extra allvarligt, här finns alla skäl att verkligen ligga i framkant.

Förhoppnin­gsvis kommer det att ske en förändring även här, så att de ägare som ligger efter känner pressen från mer framsynta aktörer och lär sig av dem.

Förändring­arna berör alla viktiga bolag i Göteborgsr­egionen, från de båda Volvobolag­en och Stena till KappAhl, MQ, Castellum och Wallenstam

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Professor Johan rockström vid en föreläsnin­g om klimatfors­kning för personer i näringsliv­et på biografen bergakunge­n.
Bild: Jonas Lindstedt Professor Johan rockström vid en föreläsnin­g om klimatfors­kning för personer i näringsliv­et på biografen bergakunge­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden