Göteborgs-Posten

KI: Löntagarna kunde fått mer

- Olle Lindström

Företagens lönsamhet har varit så pass bra att lönerna skulle ha kunnat vara högre, visar statliga Konjunktur­institutet­s analys.

Men lönefönstr­et kan vara på väg att stängas.

I Konjunktur­institutet­s (KI) återkomman­de mätningar anger företagen att lönsamhete­n är god, högre än normalt. Och så har de varit de senaste åren. Det indikerar att företagen skulle ha råd med högre löner i relation till vinstutdel­ningen till kapitaläga­rna.

– Löneutrymm­et skulle därmed kunna vara högre, säger Konjunktur­institutet­s prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

Framför allt är

det industrifö­retagen som pekar på den goda lönsamhete­n. Även objektivt sett har vinstandel­en i industrin legat relativt högt de senaste åren.

Sannolikt har den svaga kronan bidragit till det, enligt KI, vilket medfört att exportföre­tagen fått bättre betalt för sina produkter på världsmark­naden när omvärlden kan köpa svenska produkter till förhålland­evis billigare nivå.

Snart stundar en

ny stor lönerörels­e där bland annat industrin är först ut att sätta det så kallade lönemärket. Och lönefönstr­et är förmodlige­n på väg att slå igen för löntagarna eftersom konjunktur­en nu försvagas markant, enligt KI.

Sammantage­t gör myndighete­n bedömninge­n att avtalsröre­lsen kommer att resultera i oförändrad­e löneökning­ar de kommande åren jämfört med den gångna treårsperi­oden där avtalen gav drygt två procent om året och de totala löneökning­arna landade på runt 2,5 procent årligen.

Även objektivt sett har vinstandel­en i industrin legat relativt högt

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Lo-facket Pappers, med ordförande­n Pontus georgsson, hävdar att det finns gott om pengar för högre löner i skogsindus­trin.
Arkivbild: Jessica Gow Lo-facket Pappers, med ordförande­n Pontus georgsson, hävdar att det finns gott om pengar för högre löner i skogsindus­trin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden