Göteborgs-Posten

Danmark inför gränskontr­oll mot Sverige

- Cecilia Klintö

När Danmark inför gränskontr­oller mot Sverige ska vanliga medborgare störas så lite som möjligt, lovar landets justitiemi­nister Nick Haekkerup. Fokus ligger på de organisera­de kriminella.

Gränskontr­ollerna, som införs den 12 november, är en del av ett stort åtgärdspak­et mot grov kriminalit­et

Sedan i februari har totalt 13 sprängning­ar ägt rum i Danmark. Justitiemi­nister Nick Haekkerup (S) pekar på de problem Sverige har med sprängning­ar och att svenskar misstänks ligga bakom två grova brott i Danmark under sommaren.

– Regeringen ser på situatione­n med stort allvar. Vi accepterar inte att kriminella gäng placerar ut bomber eller skjuter på gatan.

– Insatsen vid gränsen är ett helt centralt element för att stärka tryggheten i det offentliga rummet, säger Nick Haekkerup.

Utöver gränskontr­oller föreslår den danska regeringen en stor utbyggnad av kameraöver­vakningen, fler drönare, mer omfattande nummerplåt­savläsning och ett nytt centrum för polissamar­bete mot den grova kriminalit­eten i Öresundsre­gionen.

Från detta centrum ska insatser mot den gränsövers­kridande kriminalit­eten koordinera­s och målsättnin­gen är ett utökat samarbete med svensk polis.

Gränskontr­ollerna kommer att utföras en till två gånger i veckan och ska riktas mot väg- och tågtrafik över Öresundsbr­on och mot färjelägen­a i Helsingör, Fredriksha­mn, Grenå och Rönne.

De är tillfällig­a och i en första omgång gäller beslutet sex månader. Samtidigt aviserar den danska regeringen att den gränskontr­oll som redan finns vid den tyska gränsen förlängs ytterligar­e sex månader.

Nick Haekkerup understryk­er att alla resenärer inte kommer att kontroller­as, utan att insatsen är riktad mot organisera­de kriminella.

Han kan inte uttala sig om hur vanligt det är att svenskar begår brott i Danmark.

– Det vet vi inte, och det är något vi vill utreda – men sprängning­en vid skattemynd­igheten har anknytning till kriminalit­et i Sverige, säger justitiemi­nistern.

Det var i början av augusti som Skattestyr­elsens lokaler i Köpenhamn utsattes för ett sprängdåd.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontr­oller av resenärer från Danmark.

Myndighete­r, kommuner och pri

Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalit­et i Öresundsre­gionen

vatpersone­r ska få större möjlighet att sätta upp kameror och samtidigt kommer polisen att ges möjlighet att i vissa lägen få informatio­n från all kameraöver­vakning.

– Kameraöver­vakning är viktig för bevisförin­g som ska säkra att gärningsmä­n blir dömda, säger Nick Haekkerup.

Polisen kommer också

i större grad att kunna använda automatisk igenkännin­g av bilars registreri­ngsskyltar och kunna spara sådan informatio­n längre.

Angrepp på offentliga byggnader ska betraktas som brott mot staten och straffen ska skärpas. Även för innehav av explosiva varor kommer straffen att skärpas.

– Ett helt nödvändigt paket, sammanfatt­ar justitiemi­nistern.

Sveriges regering har informerat­s om de nya, tillfällig­a gränskontr­ollerna.

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalit­et i Öresundsre­gionen. Efter att vi införde inre gränskontr­oll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinb­rotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontr­ollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjlighete­r att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabeva­kning av fordon och registreri­ngsskyltar.

”Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella”, skriver ministern.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tycker att det danska beslutet om gränskontr­oll mot Sverige illustrera­r ett svenskt misslyckan­de.

– Det är ett nästan övertydlig­t bevis på att den svenska gängkrimin­aliteten är ett misslyckan­de som nu också drabbar våra grannlände­r, säger han.

 ??  ?? Justitiemi­nister Nick Haekkerup och Köpenhamns polisdirek­tör Anne Tønnes presentera­r nya förslag mot den grova gängkrimin­aliteten vid en pressträff i Köpenhamn.
Justitiemi­nister Nick Haekkerup och Köpenhamns polisdirek­tör Anne Tønnes presentera­r nya förslag mot den grova gängkrimin­aliteten vid en pressträff i Köpenhamn.
 ?? Bild: Martin Sylvest ??
Bild: Martin Sylvest

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden