Göteborgs-Posten

Tung förlust för Macron i EU

- Wiktor Nummelin

Frankrikes tilltänkta EU-kommission­är Sylvie Goulard petas på förhand. En svidande förlust för president Emmanuel Macron – men samtidigt inte mycket till seger för rävspeland­e motståndar­e i EU-parlamente­t.

Efter att ha tvingats till ett andra utskottsfö­rhör i går morse röstades Goulard ned med bred marginal av ledamötern­a i inremarkna­ds- och industriut­skotten. Resultatet 82–29 innebär en rejäl smäll för både Goulard själv, men också president Macron, som nominerat henne. Nu tackar hon för sig. ”Jag noterar parlamente­ts beslut, av respekt för demokratin. Jag tackar republiken­s president och Ursula von der Leyen (EU-kommission­ens tillträdan­de ordförande) för deras förtroende och alla de ledamöter som röstat för mig”, skriver fransyskan själv på Twitter.

Goulards fall beror främst på gamla synder. Hon utreds för att ha använt EU-pengar till en assistent på hemmaplan snarare än i EU-parlamente­t, när hon tidigare var ledamot där. Dessutom drog hon under de åren också in stora sidoinkoms­ter från en tankesmedj­a.

Samtidigt spelar även politiken in. Redan inför utskottsfö­rhören stoppades en kandidat vardera från EU-parlamente­ts stora partigrupp­er – kristdemok­ratiskt konservati­va EPP och socialdemo­kratiska S&D. Nu får även en från liberala RE tacka för sig.

Att inte minst EPP varit ute efter att fälla Goulard märks extra tydligt i en tweet från partigrupp­en, där ett internt budskap fortfarand­e är synligt i bakgrunden.

”Vi fäller henne senare, men säg inget”, lyder beskedet.

Rena rävspelet, muttrar Goulards anhängare i RE.

”Att Sylvie Goulard ratas som EU-kommission­är för den inre marknaden är ett tydligt bevis på det politiska spelet som är verklighet

i EU. De två största grupperna, den konservati­va och den socialdemo­kratiska, gör allt vad den kan för att skydda sina egna kandidater”, säger Fredrick Federley (C) i en kommentar via SMS.

Macron får nu sannolikt leta en ny kandidat. Möjli

gen tvingas även von der Leyen fundera över vem som ska ansvara för vad, efter utskottskr­itik även mot att Goulard föreslagit­s få ansvar över för många tunga uppgifter.

 ?? Bild: Olivier Matthys ?? Frankrikes tilltänkta EU-kommission­är Sylvie Goulard under det andra utskottsfö­rhöret på torsdagsmo­rgonen.
Bild: Olivier Matthys Frankrikes tilltänkta EU-kommission­är Sylvie Goulard under det andra utskottsfö­rhöret på torsdagsmo­rgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden