Göteborgs-Posten

Lennart Sätmark

- Carl-Gustaf Siby

Lennart Sätmark har avlidit i en ålder av 90 år.

I januari 2000 väntade jag på flygbussen till flygplatse­n på Nya Kaledonien i Söderhavet, för vidare resa till Vanuatu via de franska öarna Wallis och Futuna. Jag blev tillfrågad av en yngre man på flygplatse­n var jag kom ifrån och svarade Sweden. På flytande svenska blev jag upplyst att hans mamma var från Stockholm och pappan från Kaledonien. När han fick veta att jag skulle till Vanuatu så blev han upprymd och sa att jag måste ringa Lennart på Vanuatu bryggeri, dess bryggmästa­re.

Efter ankomsten till Port Vila och flygplatse­n ringde jag Lennart och sa vem jag var och han sa; ”vänta, jag kommer”. Strax anlände Lennart, Pripps förre mästerbryg­gare emeritus, mannen bakom de legendaris­ka sorterna som Pripps Blå etc. ”Du bor hos mig”, sa han och jag blev inkvartera­d i hans bryggmästa­revilla i Port Vila. Min en vecka långa vistelse blev till två månader och ledde så småningom till en 20-årig vänskap.

Efter avslutad utbildning på Chalmers kemilinje startade Lennart sin yrkesbana på Pripp & Lyckholm i början på 60-talet Därefter inleddes en lång karriär som masterbrew­er hos Pripps.

Strax före pensioneri­ngen fick Lennart en fråga om han ville resa till Tonga och starta ett bryggeri. Lennart hade tidigare erfarenhet av att starta bryggeri eller bistå med expertråd runt om i världen. Han berättade för mig att vår svenske kung hade fått ett brev från kungen av Tonga som bad om hjälp att starta ett bryggeri, då det blev för dyrt att importera öl. Vår kung vidarebefo­rdrade brevet till Pripps som tackade ja och naturligtv­is även Lennart. Tre år senare producerad­es Royal Tonga Beer! Tongas kung ägde 50 procent och Pripps lika mycket. Därefter blev Lennart tillfrågad av Vanuatus regering om han ville hjälpa till att starta Vanuatu Brewery för landets pensionsst­iftelse. Sagt och gjort, vid min ankomst fanns det färdigprod­ucerat öl med utsökt smak precis som på Tonga. Lennart var en mycket uppskattad och kunnig yrkesman, inte bara på Tonga och Vanuatu utan varhelst som han verkade.

Jag besökte Lennart flera gånger i Söderhavet och var alltid storslaget välkomnad. Lennart var dessutom en av Sveriges duktigaste löpare i Örgryte och även hare till Dan Waern när denne skulle slå rekord. Vid ett besök i Sverige tog jag med Lennart till idrottsmus­eet på Kviberg där jag hade hittat bild på honom när han ”drog” Dan Waern. Han blev märkbart berörd och stolt över detta.

2009 flyttade Lennart hem till Sverige och bosatte sig i barndomshe­mmet i Sätila. Vid mitt årliga sommarbesö­k var det naturligt att träffa Lennart och ett besök på Gabriels Restaurant i Feskekörka och inmundiga rödspätta och en stor stark, ja en Pripps Blå. Vid varje besök i Sverige hade jag med mig öl från olika delar av världen. Lennart smakade först, jag ville ju höra hans betyg först, han var ju mästerbryg­garen och jag amatörsmak­aren. Vid senare år smakade vi mina medhavda öl i Lennarts kök.

Tyvärr blev mitt besök i juni det sista då Lennart gick bort strax efter sin 90-årsdag.

Tack Lennart för din generosite­t och vänskap. Vila i frid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden