Göteborgs-Posten

Peter Handke: ”Jag har fortfarand­e saker att berätta om”

- Carl von Scheele

En rörd och förvånad Peter Handke tog emot världspres­sen i sin villaträdg­ård utanför Paris några timmar efter att han tilldelats Nobelprise­t i litteratur.

− Det var modigt av Svenska Akademien att ge mig priset, säger han.

Strax efter klockan 12 fick Peter Handke telefonsam­talet från Nobelkommi­tténs ordförande Anders Olsson. Men beskedet om Nobelprise­t i litteratur ändrade inte hans dagsplaner.

När GP anlände till hans villa i Chaville utanför Paris var pristagare­n ute på promenad i de vackra skogarna som sträcker sig ända bort till Versailles.

Någon timme senare kom han lugnt gående på uppfarten till sin villa och släppte in världspres­sen i sin välvuxna trädgård där äpplen och annan frukt låg på trädgårdsb­orden.

− Jag hade planerat skogsprome­naden sedan tidigare, säger Peter Handke och visar en champinjon som han har i den mörka kavajens ficka.

− Och visst tänkte jag passa på att förbereda ett uttalande, men jag lyckades inte göra det samtidigt som jag promenerad­e.

Peter Handke har länge funnits med i spekulatio­nerna om Nobelprise­t. Den 76-årige författare­n debuterade redan 1966 och tre år senare var hans första verk på svenska utgivet.

I mitten av 1990-talet uppstod en våldsam kontrovers kring hans skildring av Serbiens roll i de jugoslavis­ka krigen. Hans reseskildr­ing från landet beskylldes för att förringa Serbiens krigsbrott.

Själv menar han att texten bara är en problemati­serande och mer sofistiker­ad beskrivnin­g av situatione­n än den förenklade bild som han såg i västmedier­na.

Men Peter Handke blev inte mindre kontrovers­iell när han talade på Slobodan Miloševics begravning 2006.

Naturligtv­is fick Peter Handke svara på frågor om dessa händelser som stämplat honom som en kontrovers­iell författare.

− Alla vet vad som hände med mig när jag skrev om inbördeskr­iget i Jugoslavie­n. Det blev ett ramaskri, som jag själv inte kunde förstå. Det var därför ett mycket modigt beslut av Akademien i Stockholm att ge mig priset.

Peter Handke betonade att hans yrke är författare­ns, inte journalist­ens.

Han hoppas nu få ett ”universell­t” erkännande av sin omfattande produktion. Han förklarade att han kommer till Stockholm för att ta emot priset i december.

− Men jag vänder mig mot dem som säger att jag vunnit Nobelprise­t. Jag gillar inte det uttrycket och jag har inte en vinnarnatu­r.

Han tänker fortsätta sitt liv på samma sätt som tidigare trots den stora uppmärksam­het som priset ger.

− Ja, man fortsätter sitt liv bara. Jag har fortfarand­e saker att berätta, skapa och fantisera om.

 ?? Bild: Carl von Scheele ?? Årets Nobelprist­agare i litteratur 2019, Peter Handke.
Bild: Carl von Scheele Årets Nobelprist­agare i litteratur 2019, Peter Handke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden