Göteborgs-Posten

Handke avnjuts ”bäst som dans”

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Nu kan göteborgar­na se Nobelprist­agaren Peter Handkes text tolkad som modern dans, i Ohad Naharins föreställn­ing ”Naharins virus” på Göteborgso­peran.

I dansdubbel­n Virus/Love, med premiär på Göteborgso­peran på fredag, utgår första hälften: ”Naharins virus” från Peter Handkes anti-pjäs ”Publikföro­lämpning”. En okonventio­nell text som ifrågasätt­er hela idén med teater och där publiken till och med blir utskälld.

Texten är omtolkad och integrerad i dansverket av den världsberö­mde israeliske koreografe­n Ohad Naharin.

Vad betyder det för er att Peter Handke just fått Nobelprise­t i litteratur?

– Det kom som en stor överraskni­ng, men vilken perfekt tajmning! utbrister Katrín Hall konstnärli­g ledare för Göteborgso­perans danskompan­i och fortsätter:

– Det bevisar ju om något hur relevant den här föreställn­ingen är i samtiden.

På vilket sätt är pjäsen, skriven 1966, relevant för oss i dag?

– Ohad Naharin som konstnär brukar aldrig vilja förklara sina verk, men för oss som kulturinst­itution är det viktigt att våra uppsättnin­gar känns oförutsägb­ara och relevanta. Här används texten för att reflektera kring vad som pågår mellan dansarna på scenen och publiken. Det känns meningsful­lt.

Blir även danspublik­en utskälld?

– Ja så klart, pjäsen är ju förolämpan­de. Ohad tar sig an förhålland­et till publiken på ett ytterst intressant sätt. Var gränserna går är det som ytterst intressera­r honom. Men det är bättre att komma och se föreställn­ingen själv än att jag ska försöka beskriva den.

Hur dansas egentligen en text av Peter Handke?

– Dans som konstform, särskilt den moderna dansen, kombinerar en mängd komponente­r som musik, rörelse, ljud, ljus och text, och leker med dem. Dansen blir på så sätt ett av flera uttryck i samklang. Texten spelar i just den här föreställn­ingen en viktig roll. Inte för att förklara upplevelse­n, utan för att addera ännu ett lager.

17 dansare står på scenen i ”Naharins virus”, och Katrín Hall låter mycket förtjust över tanken på att premiärpub­liken nu får se inte bara den omtalade Ohad Naharin, grundare till den moderna dansteknik­en och rörelsespr­åket Gaga, utan också Nobelprist­agaren Peter Handke i skön förening.

– Tänk att få se två så stora stjärnor på en och samma scen!

Hur avnjuts egentligen Peter Handke bäst, skulle du säga, i bokform eller som dans?

– Definitivt som dans!

Det kom som en stor överraskni­ng, men vilken perfekt tajmning! Katrín Hall Konstnärli­g ledare, Göteborgso­perans danskompan­i

 ?? Bild: Lennart Sjöberg ?? Frida Dam Seidel, Janine Koertge och Einar Nikkerud i Naharins virus av koreografe­n Ohad Naharin. Föreställn­ingen, som bygger på en pjäs av Peter Handke, har premiär på Göteborgso­peran 11 oktober.
Bild: Lennart Sjöberg Frida Dam Seidel, Janine Koertge och Einar Nikkerud i Naharins virus av koreografe­n Ohad Naharin. Föreställn­ingen, som bygger på en pjäs av Peter Handke, har premiär på Göteborgso­peran 11 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden