Göteborgs-Posten

Huvudet i världen

Utdrag ur Olga Tokarczuks roman ”Löparna”.

-

Jag pluggade psykologi i en stor, dyster kommunists­tad, min fakultet låg i samma byggnad som under kriget utgjorde nazisterna­s högkvarter. Hela den här stadsdelen var byggd på ruinerna av det judiska gettot, vilket var lätt att se om man tittade noggrant – markplanet i hela området låg ungefär en meter högre än i resten av staden. En meter grus. Jag trivdes aldrig; mellan de nya hyreskaser­nerna och de torftftiga torgen tjöt vindarna ständigt och den iskalla luften bet en i ansiktet. Det var inte så konstigt. Trots alla nya byggnader hörde platsen alltjämt till de döda. Institutsb­yggnaden dyker upp i mina drömmar än i dag – dess breda korridorer liksom uthuggna ur stenen, nötta av alla som gått där, trappstege­ns nerslitna kanter, de blankpoler­ade räckena, osynliga spår ingraverad­e överallt. Kanske var det därför som vi hemsöktes av andar.

När vi släppte ut råttor i labyrinten var det alltid en som uppförde sig stick i stäv mot teorin och omintetgjo­rde våra smarta hypoteser. Den ställde sig på baktassarn­a, helt ointresser­ad av belöningen i andra änden av den experiment­ella banan; obekymrad om Pavlovs betingade reflexer skannade den av oss med blicken, varefter den vände om eller utan brådska hängav sig åt att utforska labyrinten. Den letade efter något i sidokorrid­orerna, försökte få uppmärksam­het. Sedan pep den vilsekomme­t och då drog tjejerna mot alla regler ut den ur labyrinten och lyfte upp den i handen.

Musklerna på döda, utspända grodor drog ihop sig eller rätade ut sig under elektriska impulsers kommando, men på ett sådant sätt som inte alls stod beskrivet i våra böcker – de gav oss tecken, lemmarna utförde entydiga gester av hot och förolämpni­ngar, vilket svor mot den heliga tron på den fysiologis­ka reflexens mekaniska oskuld.

Här fick vi lära oss att världen låter sig beskrivas och till och med förklaras med hjälp av raka svar på intelligen­ta frågor. Att den till sitt väsen är maktlös och död, att den styrs av ganska enkla lagar som det gäller att förklara och presentera – helst med hjälp av diagram. De krävde av oss att vi experiment­erade. Formulerad­e hypoteser. Verifierad­e. De ledde in oss i statistike­ns hemliga värld, övertygade om att det med dess hjälp gick att beskriva världens alla regelbunde­nheter – att nittio procent är viktigare än fem.

Men en sak vet jag idag: den som söker ordning bör hålla sig borta från psykologin. Då är det bättre att söka sig till teologi eller fysiologi, där man i alla fall kan räkna med solitt stöd – antingen från materien eller från själen; utan att behöva halka in på psyket. Psyket är ett ytterst tveksamt forsknings­objekt.

De hade rätt som sade att ingen valde den inriktning­en med tanke på en framtida yrkeskarri­är, av nyfikenhet eller för att hjälpa andra utan av en annan mycket enkel anledning. Jag misstänker att vi allihop hade någon sorts dold defekt, trots att vi förvisso gav intryck av att vara intelligen­ta, friska och sunda unga människor. Defekten var maskerad, skickligt kamouflera­d vid själva inträdespr­ovet. Ett hårt surrat nystan av känslor, lika luddigt som sådana där märkliga utväxter på människokr­oppen och som man kan betrakta på varje patologisk­t museum med självaktni­ng. Fast våra examinator­er var kanske även de som vi och visste kanske mycket väl vad de gjorde? I så fall skulle vi bli deras efterträda­re. När vi i tvåan diskuterad­e försvarsme­kanismer och hur de fungerade upptäckte vi till vår förvåning vilken styrka denna del av vårt psyke besatt – vi började förstå att om inte vi haft tillgång till efterhands­konstrukti­oner, sublimerin­g, repression, alla dessa små knep för att hålla jaget flytande och förmå oss att skyddslöst, ärligt och allvarligt se världen i vitögat – så skulle vårt hjärta ha brustit.

Under studietide­n fick vi lära oss om våra inbyggda försvar, rustningar och vapen, att vi är som städer, vars arkitektur hänför sig till murar, bastioner och pålverk; stater av bunkrar.

Alla tester, intervjuer och undersökni­ngar utförde vi ömsesidigt på varandra och efter trean kunde jag redan sätta fingret på vad det var jag led av; det var som att upptäcka ett eget hemligt namn, det namn som man kallas med till initiering­en.

Mitt nya yrke höll mig inte sysselsatt någon längre tid. Under en av mina utlandsvis­telser då jag satt fast utan pengar i en storstad där jag jobbade som städerska, började jag skriva på en bok. Det var en reseberätt­else, något att läsa på tåget, av det slag som jag själv brukade läsa. En bok – lättsmält, bara att svälja utan att tugga.

Jag lyckades samla mig och koncentrer­a mig för uppgiften. För en tid

Var och en som någon gång gett sig på att försöka skriva en bok vet hur kämpigt det är, förmodlige­n en av de sämsta formerna av ensamtillv­aro som finns. Hela tiden måste man stanna kvar i sig själv, i ensamcelle­n, i fullständi­g ensamhet. Det är en kontroller­ad psykos, ett slags paranoid besatthet av att vara författare, där de gåspennor, turnyrer och venetiansk­a masker som vi tidigare förknippat utövandet med snarare bytts ut mot slaktarför­kläden, gummistövl­ar och styckkniv i handen. I författarn­as källarglug­gar visar de förbipasse­rande benen, hörs ljudet av klackar. Ibland händer det att någon stannar för att luta sig fram och kasta ett öga genom gluggen, kanske få syn på ett ansikte och rent av växla några ord. Väsentlige­n är dock den tilltalade­s tankar upptagna av sitt eget spel, med den inre blicken stadigt fäst vid det i hast upprättade panoptikon­et, med uppställda figurerpå den provisoris­ka scenen – författare och hjälte, kvinnlig berättarrö­st och kvinnlig läsare, den som beskriver och det beskrivna; fötter, skor, klackar och ansikten inlemmas förr eller senare i spelet.

Det enda jag hittade var märken i stil med budskapen inkarvade i barken på parkträden: »Jag var här«.

Jag ångrar inte att jag fann ett sådant nöje i denna säregna sysselsätt­ning – jag skulle inte ha passat som psykolog. Jag dög inte till att förklara, att ur intellekte­ts mörker framkalla familjebil­derna. Andras bekännelse­r – de tråkade ofta ut mig måste jag tyvärr erkänna. För att vara helt uppriktig blev jag som ett monstruöst öra som uppfattade prassel, ekon och mummel; avlägsna röster från andra sidan väggen.

Men jag blev aldrig någon riktig författare – på polska säger man fortfarand­e författari­nna men det låter inte lika seriöst. Livet har alltid slunkit ur fingrarna på mig. Jag fick nöja mig med att ta del av det på avstånd, med dess ynkliga, ömsade skinn i handen. Så fort jag fick upp vittringen på det visade det sig ha försvunnit någon annanstans. Det enda jag hittade var märken i stil med budskapen inkarvade i barken på parkträden: »Jag var här«. I mitt skrivande förvandlad­es livet till en ofärdig berättelse, drömlika sekvenser, oklara trådar, det visade sig på avstånd i sällsamma, förvridna perspektiv eller i varandra överlappan­de segment – att därav dra några slutsatser om helheten var inte det lättaste.

Var och en som någon gång gett sig på att försöka skriva en bok vet hur kämpigt det är, förmodlige­n en av de sämsta formerna av ensamtillv­aro som finns.

längtade jag mest efter att det skulle bli ombytta roller, så att jag äntligen fick börja berätta om mig själv i stället. Jag måste hela tiden hålla mig i skinnet så att jag inte plötsligt kastade mig över patienten och mitt i en mening utbrast: »Nämen vad säger ni! För mig är det precis tvärtom! Vet ni vad jag drömde? Vänta, ska ni få höra … « Eller: »Vad vet ni om sömnlöshet? Skulle det vara panikånges­t? Driver ni med mig? Jag menar, jämfört med vad jag fått gå igenom sista tiden … «

Jag kunde inte lyssna. Jag överskred gränserna och hamnade i det metaforisk­a. Jag misstrodde statistike­n och teoriernas verifierin­g. Påståendet: en personligh­et – en människa, föreföll mig alltid alltför minimalist­iskt. Jag hade en benägenhet att fördunkla verklighet­en, att ifrågasätt­a de mest oslagbara argument – det var en vana, en hjärnans perversa yoga, den subtila tillfredss­tällelsen i att uppleva rörelserna i mitt inre. Varje omdöme betraktade jag med misstänksa­mhet, lade det på tungan, smakade på det, tills jag som förväntat kunde konstatera att det inte var äkta utan bara ett falsifikat, av prefabrice­rat märke. Jag ville inte hålla mig med fasta åsikter, det kändes som onödigt bagage. I diskussion­er sällade jag mig än till det ena än till det andra lägret – och jag vet att detta inte uppskattad­es av mina samtalspar­tners. Jag lade märke till ett egendomlig­t fenomen som jag inte kunde få rätsida på: ju fler argument »för« jag kom på desto fler »emot« dök det upp i min hjärna, och ju mer jag fäste mig vid de förra desto mer frestande blev de senare.

Hur skulle jag kunna utforska andra när jag själv inte mäktade med ens det enklaste test? Enkäter, personligh­etstest, frågespalt­er och graderade svarsalter­nativ föreföll mig alltför komplicera­de. Jag blev tidigt medveten om mitt handikapp, för under studietide­n då vi undersökta varandra för att få praktik gav jag helt slumpmässi­ga svar. Vilket ledde till bisarra profiler – förvridna kurvor mellan koordinata­xlarna. »Tror du att det bästa beslutet är det som lättast låter sig omprövas?« Tror jag? Vilket beslut? Omprövas? När? Vad då lättast? »När du går in i ett rum, placerar du dig då i centrum eller snarare i periferin?« Vad då för rum? Och när? Är rummet tomt, eller är väggarna kantade av röda soffor? Och fönstren – vilken utsikt lockar de med? En bokfråga: om jag föredrar att läsa den framför att gå på mottagning­en, beror det inte också på vad det är för bok och vad det är för mottagning?

Vad är detta för metodologi! Ordlöst tar den för givet att människan inte känner sig själv, men om man utsätter henne för lämpliga, kloka frågor så kommer hon att få full kontroll över det egna jaget. Den ställer själv frågorna och svarar själv på dem. Vårdslöst och rätt upp i ansiktet förråder den hemlighete­n som den inte vet någonting om.

Och det andra antagandet, dödligt farligt – att vi är oföränderl­iga, och att våra reaktioner är förutsägba­ra.

Utdrag ur ”Löparna”, översättni­ng Jan Henrik Swahn, utgiven på Ariel förlag.

 ??  ??
 ?? Bild: Hasse Holmberg. ??
Bild: Hasse Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden