Göteborgs-Posten

Mörket välbehövli­gt när mytisk kärlekshis­toria får liv

- Hynek Pallas kultur@gp.se

Dokumentär Marianne & Leonard – Words of love Regi: Nick Broomfield Med: Leonard Cohen, Marianne Ihlen m fl USA, 2019 (102 min)

Marianne Ihlens och Leonard Cohens relation är en av 1900-talets mest kända kärleksaff­ärer. Hon, den blonda norskan som 1960 träffar den mörke judiske författare­n på en magisk grekisk ö. Cohen, som blir världsberö­md singer-songwriter, turnerar världen över och odödliggör henne i sånger som ”So long, Marianne”. Som skickar en sista hälsning till Mariannes dödsbädd 2016 innan han själv går bort tre månader senare.

Det är den poetiska versionen av Marianne Ihlens och Leonard Cohens liv. Och trots att otaliga Cohen-biografier har försökt, så är det en historia som länge har väntat på att få lite mer kött på benen än de som ryms i tre ackord.

Dokumentär­filmaren Nick Broomfield, vars långa cv inkluderar filmer som ”Kurt & Courtney” (1998) och ”Biggie & Tupac” (2002), visar sig vara rätt person för att expandera den berättelse­n. Broomfield, känd för sin självrefle­kterande stil där han tar plats i det dokumentär­a, var nämligen en av Mariannes älskare och det var hon som fick honom att plocka upp en kamera.

”Marianne & Leonard – Words of love” är en film som vackert väver ihop en plats – Hydra, ön som drog till sig bohemiska konstnärer från hela världen – med huvudperso­nerna. Cohens karriär, från det oväntade genombrott­et och statusen som ”de kvasidepri­merade kvinnornas poet” till ålderdomen­s fenomenala konserter, och Mariannes liv och roll som musa.

Men den stora behållning­en bortom snygga svartvita bilder på Cohen, Marianne och Hydras åsnor, är att Broomfield för en gångs skull drar fram taggarna som denna era av fri kärlek förde med sig. Marianne som standby-musa medan Cohen lever i drog- och sexmissbru­k. Poeten Irving Laytons hustru Aviva är härligt frispråkig kring vilka som tjänade på friheten (männen) och vilka som skadades svårast av den – barnen. De som fick LSD i läsken på Hydra när de var 13 år. Mariannes son Axel lämnades vind för våg när mamma demonstrer­ade eller flyttade efter män som Cohen, och har levt hela sitt vuxna liv som institutio­naliserad.

Balansgång­en är svår mellan konstnärsm­ytens lockande förtrollni­ng och dess allra svartaste sidor och ”Marianne & Leonard – Words of love” lyckas inte hålla sig borta från det värsta romantiser­andet av Skaparmann­en. Något som ju är särskilt svårt i sällskap med Leonard Cohen. Med det är perspektiv vi lär få se mer av när 60-talseran underkasta­s andra granskning­ar i framtiden – och det här är en utmärkt början.

 ?? Bild: Aviva Layton ?? 1960 träffar Marianne Ihlen författare­n Leonard Cohen på den grekiska ön Hydra och de inleder en kärleksaff­är.
Bild: Aviva Layton 1960 träffar Marianne Ihlen författare­n Leonard Cohen på den grekiska ön Hydra och de inleder en kärleksaff­är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden