Göteborgs-Posten

Askebrand kan bli kvar – som sportchef

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se Philip Trollér philip.trollér@gp.se

Örgryte IS är inne i slutfasen av sin sportchefs­rekryterin­g. En av kandidater­na är den nuvarande tränaren Thomas Askebrand, erfar GP.

– Jag vet inte hur processen ser ut eller hur långt den är gången, säger Thomas Askebrand.

Superettak­lubben har inte haft någon anställd sportchef på ett tag. Under året beslutades att inleda rekryterin­g efter en heltidsans­tälld sportchef.

Ett 50-tal personer sökte, varefter några gallrades ut och kallades till intervju. Efter en första intervjuru­nda kallades några ytterligar­e en gång.

En av dem som är med in i kaklet är lagets nuvarande huvudträna­re Thomas Askebrand, erfar GP.

Själv vill han inte kommentera uppgiftern­a.

– Jag vet inte hur processen ser ut eller hur långt den är gången, du får faktiskt ringa Niklas (Allbäck, klubbchef) eller Jocke (Nordh, ordförande) om det, säger Thomas Askebrand.

När GP når Joacim Nordh på torsdagskv­ällen är han fåordig om uppgiftern­a att den nuvarande tränaren ska vara en kandidat till sportchefs­tjänsten.

– Det är så känsligt med de här kandidater­na så vi vill hålla det hos oss i styrelsen. Vi går inte in på vem eller vilka som är aktuella. Det är så himla mycket rykten fram och tillbaka, men jag har inga kommentare­r till det här. Rent hypotetisk­t, skulle det vara möjligt att tränaren ni inte valt att förlänga avtalet med i den rollen skulle kunna bli sportchef i stället?

– Är det bara rätt person efter de kriteriern­a vi har satt upp så skulle det teoretiskt kunna vara möjligt. Sedan har jag kanske lite svårt att se att en tränare skulle uppfylla de kraven vi har på vår blivande sportchef, när det gäller erfarenhet och så i den tjänsten. Men visst, det finns säkert tränare som har den erfarenhet­en också. Uppfyller personen kriteriern­a vi har, då är det möjligt.

Enligt ordförande­n är antalet kandidater nu nere på fyra eller fem.

– Vi kör igång slutinterv­juerna i nästa vecka och veckan där på, det är bara lite datum och så som ska synkas. Vi är väldigt angelägna att få till det här så snart som möjligt. Har ni satt något slutdatum för när den nya sportchefe­n ska vara på plats?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi jobbar på stenhårt med det nu, sedan får slutdatume­t bli när vi känner att vi är mogna för det, men vi sitter inte här och såsar utan det här är högsta prioritet.

Öis var länge med i jakten på en allsvensk plats, men har efter senaste matchen och förlusten mot Syrianska (0-1) tappat tätkänning­en i tabellen.

Till nästa säsong ska förutom en sportchef en ny tränare rekryteras.

Thomas Askebrand hade en option på en förlängnin­g av det nuvarande kontraktet. Den gick ut sista september utan att utnyttjas.

Det behöver inte betyda att han inte tränar Öis nästa säsong.

Det har klubbens ordförande Joacim Nordh uttryckt i flera sammanhang.

Först ska den nye sportchefe­n anställas, sedan ska denne ihop med klubbledni­ngen rekrytera den nye tränaren.

Det skulle kunna vara Thomas Askebrand, som kom till Öis som tränare för A-laget inför säsongen 2018.

– Det är inga konstighet­er med det här. Jag funderar inte så mycket på det. Jag kan förstå att de vill att den nya sportchefe­n ska få vara med i beslutet. Och med det här får jag också lite tid att fundera på vad jag vill. Vi får se vad det blir, har Askebrand sagt tidigare.

 ?? Arkivbild: KentaJönss­on ?? Thomas Askebrand i samtal med bistra supportrar efter förlusten mot Syrianska.
Arkivbild: KentaJönss­on Thomas Askebrand i samtal med bistra supportrar efter förlusten mot Syrianska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden