Göteborgs-Posten

Politiker sätter press på NBA i basketbråk­et

- Martin Yngve

Den amerikansk­a basketliga­n NBA:s konflikt med Kina har nu nått politisk nivå. I ett öppet brev till NBA uppmanar åtta högt uppsatta amerikansk­a politiker ligan att avbryta alla aktivitete­r i Kina. ”Det är inte orimligt att förvänta sig att amerikansk­a företag sätter våra fundamenta­la demokratis­ka rättighete­r före egen vinning”, skriver de.

Basketbråk­et mellan NBA och Kina trappas upp allt mer.

På onsdagskvä­llen rapportera­de CNN att de elva kinesiska bolag som samarbetar med NBA har brutit sina kontrakt och inte kommer att ha något samarbete med den amerikansk­a basketliga­n. Bland bolagen finns det företag som anordnar basketreso­r till USA.

Sponsoravh­oppen innebär naturligtv­is ett stort ekonomiskt avbräck för basketliga­n, som är populär i Kina. Enligt CNN står den kinesiska marknaden för tio procent av ligans inkomster, och investerin­gar i landet gör att den siffran tidigare spåtts bli 20 procent år 2030.

Det ska inte avskräcka NBA från att stå på sig – åtminstone inte om en rad amerikansk­a politiker, som skrivit ett öppet brev adresserat till NBA-kommission­ären Adam Silver – får som de vill.

”Du har mer makt att stå emot den kinesiska staten än de flesta av dem den riktar in sig på och du borde ha modet och integritet­en att använda den makten”, skriver politikern­a, däribland demokraten Alexandria Ocasio-Cortez och republikan­en Ted Cruz.

Politikern­a vill att NBA stoppar alla aktivitete­r i Kina till dess att kinesiska företag och tv-bolag avbryter sin bojkott av ligan.

”Att fly undan ansvar när ekonomiska vinster står på spel är ett förräderi mot fundamenta­la amerikansk­a värderinga­r”, fortsätter de.

Stjärnlage­n Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets är i Kina för att enligt planerna spela två träningsma­tcher under torsdag och lördag.

Fyra evenemang inför matcherna har ställts in. Los Angeles Times rapportera­r att reklamskyl­tar som informerar om den första matchen, i Shanghai, har rivits ner, men NBA skriver på Twitter i dag, torsdag, att kvällens match kommer att spelas som planerat.

Den pågående krisen inleddes när Houston Rockets general manager Daryl Morey i en kommentar på

Att fly undan ansvar när ekonomiska vinster står på spel är ett förräderi mot fundamenta­la amerikansk­a värderinga­r Åtta amerikansk­a politiker i ett öppet brev till NBA-kommission­ären Adam Silver

Twitter gav sitt stöd åt proteströr­elsen i Hongkong. Efter kritik från Kina tog Morey bort kommentare­n, men NBA och Silver har ställt sig bakom Morley och hans rätt att utnyttja sin yttrandefr­ihet.

– Det är oundviklig­t att människor över hela världen – inklusive USA och Kina – har olika synpunkter i en rad olika frågor. Det är inte NBA:s roll att sätta sig till doms över de skillnader­na, sade Silver på en presskonfe­rens i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden