Göteborgs-Posten

Goop skriver travhistor­ia – tagit 7 000 segrar

- Adam Andersson adam.andersson@gp.se

För drygt ett år sedan klev han förbi sin pappa Olle Goop som den travkusk som vunnit flest gånger genom tiderna. Nu har Björn Goop skrivit ny travhistor­ia. Travkusken från Mölndal har nämligen vunnit 7 000 gånger.

– Det är en mäktig siffra, säger Björn Goop.

År 1996 tog Björn Goop sin första seger som kusk. På frågan om travlegend­aren kommer ihåg den tvekar han inte en sekund. Det var med Scotch Ville på Axevalla.

– Jag kommer ihåg att det var väldigt nervöst och att vi hade det sämsta utgångsläg­et. Vi hade spår 1 i 1 600 meter volt och det var ingen som förväntade sig att vi skulle vinna. Det var en överraskni­ng, säger Björn Goop.

Numera är det sällan en överraskni­ng när Björn Goop är först över mållinjen. Travkusken från Mölndal har varit en av de absolut största under 2000-talet.

Han har utsetts till Årets kusk fem gånger, han har det svenska rekordet i antal segrar under ett år (501 stycken) och i pengar har Goop kört in 757 miljoner kronor.

Förra året kom kanske en av de största milstolpar­na i hans långa karriär. Då klev han nämligen upp som den travkusk som vunnit flest lopp någonsin och rekordet tog han av ingen mindre än sin pappa, Olle Goop.

– Det var lite dubbla känslor. På ett sätt var det otroligt kul att vara den som tagit flest segrar, men det var speciellt att ta rekordet från pappa. Men på sätt och vis var det också kul att det var just jag som gjorde det, säger Goop.

Nu har också Björn Goop skrivit ny travhistor­ia. En ny gräns är sprängd. Han har nu vunnit 7 000 lopp i karriären.

– Det är en mäktig siffra. Det är helt fantastisk­t. Det har verkligen gått otroligt bra i min karriär. Jag är ingen sådan som håller någon jättekoll på statistik. Det är klart att man ibland måste göra det för att se vart man kan förbättra sig, men annars är jag ingen som följer statistik. Jag lägger mitt fokus på att hela tiden utvecklas och försöka bli bättre, säger Goop och fortsätter:

– Det är lite det som är grejen med den här sporten och därför jag och så många andra håller på så länge. Du lär dig någonting nytt varje dag och utvecklas hela tiden och det är det som är så roligt.

Av dina 7 000 segrar, finns det någon som sticker ut lite extra?

– När jag vann Prix d’Amerique med Readly Express. Det var såklart väldigt stort. Sedan har man vunnit många mindre segrar som varit väldigt betydelsef­ulla för karriären, men Prix d’Amerique är den största.

Hur många segrar det kommer bli innan karriären är över vill Björn Goop låta vara osagt, men det lär inte dröja innan ett gäng till trillar in. I helgen är det SM-dags på Åby-travet, men då är travstjärn­an i Finland och kör.

– Jag tänker inte på hur många lopp jag kommer vinna. Travsporte­n har berikat och gett mig så otroligt mycket, säger Björn Goop.

 ?? Arkivbild: Jonathan Näckstrand ?? för 23 år sedan tog björn goop sin första seger som kusk. Nu är siffran uppe 7 000.
Arkivbild: Jonathan Näckstrand för 23 år sedan tog björn goop sin första seger som kusk. Nu är siffran uppe 7 000.
 ?? Arkivbild: Andreas L Eriksson ?? förra året klev björn goop upp som den travkusk som vunnit flest lopp någonsin. tidigare rekordinne­havare var hans egen pappa, olle goop.
Arkivbild: Andreas L Eriksson förra året klev björn goop upp som den travkusk som vunnit flest lopp någonsin. tidigare rekordinne­havare var hans egen pappa, olle goop.
 ?? Arkivbild: Scoop Dyga ?? Prix d’amerique-vinsten beskriver björn goop som en av de största i karriären.
Arkivbild: Scoop Dyga Prix d’amerique-vinsten beskriver björn goop som en av de största i karriären.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden