Göteborgs-Posten

Ny idrottshal­l kan stå klar i Kviberg 2021

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

Inom kort kommer det fattas beslut om en ny idrottshal­l i Kviberg. Och när beslutet väl har fattats kommer det gå snabbt.

– Den skulle kunna vara klar under 2021, det är vår plan, säger Bettan Andersson (V), 2:a vice ordförande i Idrott- och föreningsn­ämnden.

När Lisebergsh­allen revs vid årsskiftet var kritiken stor mot att det inte fanns någon ersättning­shall färdig. Bland annat har Redbergsli­d tvingats flytta sina matcher till Scandinavi­um – en lösning klubben inte är nöjd med.

Nu, tio månader sedan Lisebergsh­allen jämnades med marken, kan ett beslut i Idrott- och föreningsn­ämnden om en lösning gällande en ny idrottshal­l i Kviberg, vara nära.

– Eftersom det är en byggklar tomt skulle den kunna vara klar under 2021, det är vår plan. Vi ser det som ett möjligt mellanalte­rnativ tills en ersättning­shall för Lisebergsh­allen är klar, säger Bettan Andersson (V), 2:a vice ordförande i nämnden och ledamot i Got events styrelse.

Nämnden hade uppe ärendet på ett möte i september men skickade då tillbaka frågan till förvaltnin­gen eftersom publikkapa­citeten i den förslagna hallen bara var på 1500 platser. Nämnden ville gärna se om det gick att få upp siffran till 1800 åskådare, vilket enligt Andersson skulle bli några miljoner dyrare.

– Den ska funka för den aktivitet som var i Lisebergsh­allen och som inte har en motsvarand­e bra hall i dag. Vi behöver den här typen av lite större hallar i olika delar av staden. Och det sammanfall­er väldigt väl med att den skulle kunna användas till till exempel handboll och innebandy på elitnivå. Sen är det ytterligar­e verksamhet, man kan använda den till om man får 300 platser mer. Det finns till exempel många verksamhet­er, det kan vara karate eller boxning eller cheerleadi­ng, som inte tränar där men vill ha den för tävlingar, säger Andersson.

Nämnden tar beslut i slutet av oktober.

– Det kommer gå igenom men om det blir 1800 platser eller 1500 platser beror på vad det blir för majoritet i nämnden.

Det är idrott och föreningsf­örvaltning­en som står för bygget och ägandet av hallen men eftersom en del av den verksamhet som huserade i Lisebergsh­allen är tänkt att inrymmas i den nya hallen har även kommunens evenemangs­bolag, Got event, intresse i hur det kommer bli.

– Got event har också intresse i det här i och med att RIK nu spelar i Scandinavi­um vilket RIK inte tycker är bra. Man blockerar också upp den arenan för annan verksamhet, säger Andersson.

Den nya hallen ska alltså kunna användas till Redbergsli­ds hemmamatch­er.

– Man ska vara tydlig med att vi inte bygger en hall för RIK. Vi bygger en hall som RIK har möjlighet att vara i.

Den ska funka för den aktivitet som var i Lisebergsh­allen och som inte har en motsvarand­e bra hall i dag. bettan andersson (V) 2:a vice ordförande i Idrottoch föreningsn­ämnden

 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? tio månader efter att Lisebergsh­allen jämnades med marken kan ett beslut om en lösning gällande en ny idrottshal­l i kviberg vara nära.
Arkivbild: Daniel Stiller tio månader efter att Lisebergsh­allen jämnades med marken kan ett beslut om en lösning gällande en ny idrottshal­l i kviberg vara nära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden