Göteborgs-Posten

Reaktioner på årets Nobelpris i litteratur

-

Majgull Axelsson, författare: – Jag är väldigt glad att Olga Tokarczuk fick det ena priset, hon är en alldeles enastående romanförfa­ttare! Hennes ”Jakobsbäck­erna” är något av det mest imponerand­e jag har läst i den europeiska litteratur­en. Ett väldigt bra val av Akademien. Peter Handke däremot har jag ingen relation till alls. Blir du nyfiken på att läsa honom? – (skratt) Nej, det kan jag inte påstå. Niklas Rådström, författare:

– Olga Tokarczuk känner jag väl till men har läst rätt blygsamt av. Peter Handke är en författare som jag läste mycket för 30–40 år sedan och det känns lite förvånande att han var på tapeten igen. Handke har ju tappat lite av sin aktualitet som stilistisk­t ideal.

Är du ändå nöjd med Akademiens val?

– Jo, det går inte väl inte att vara missnöjd eller klaga på deras val men samtidigt blir jag inte så där särskilt förvånad eller rasande inspirerad, det kan jag inte påstå. Åsa Linderborg, fd kulturchef Aftonblade­t:

– Det känns som två rätt modiga val av Akademien. Det är i och för sig två fantastisk­a författars­kap men det är också två väldigt omstridda författare. Peter Handke är nog en av världens mest kontrovers­iella författare efter sitt tal vid Slobodan Miloševics grav och stödet till de serbiska nationalis­terna.

– Men även Olga Tokarczuk är omstridd i sitt hemland Polen eftersom hon skriver om judarnas historia på ett sätt som uppfattas som kontrovers­iellt nu för tiden.

 ?? Arkivbild: Anna Svanberg ??
Arkivbild: Anna Svanberg
 ?? Arkivbild: Marcus Ericsson ??
Arkivbild: Marcus Ericsson
 ?? Arkivbild: Pontus Lundahl ??
Arkivbild: Pontus Lundahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden