Göteborgs-Posten

Olga Tokarczuk filar redan på sitt tal

-

Författare­n Olga Tokarczuk blev både glad och överraskad över att tilldelas Nobelprise­t i litteratur.

– Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid, säger hon.

Den polska författare­n Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteratur­pris. Hon satt i en bil när hon fick beskedet, berättar hon för TT.

– Jag är på pr-turné i Tyskland just nu, och vi var på väg mellan två städer när jag fick samtalet från Svenska Akademien. Det var fullt med folk i bilen och en massa bilar runt omkring. Jag hittade inga ord, så jag fick be om fem minuters totalt lugn, säger hon.

Hon säger att hon är både överraskad och glad över att få priset. Samtidigt gläds hon över att Svenska Akademien delar ut Nobelprise­t igen efter förra årets uppehåll.

– Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid. Jag är glad att de står på benen igen, och att jag och Peter Handke är de första som får priset efter krisen. Jag hoppas att det här är en ny början, säger hon.

– Självklart kommer jag till Stockholm. Jag tänker redan på mitt tal, och hur jag ska få tid att skriva det.

Olga Tokarczuk är hon en av Polens mest uppburna författare, samtidigt som hon är avskydd bland landets högernatio­nalister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden