Göteborgs-Posten

Reaktioner på årets Nobelpris i litteratur

-

Mateusz Morawiecki, Polens premiärmin­ister från regeringsp­artiet Lag och rättvisa, där andra företrädar­e stämplat Tokarczuk som antipolsk på grund av hennes engagemang för feminism och miljö, skriver på Twitter:

”Olga Tokarczuk vinner Nobelprise­t! Jag gratulerar Olga för hennes stora framgång och jag är glad att den polska litteratur­en är så uppskattad över hela världen. Det här är bra nyheter.”

Małgorzata Kidawa-Błonska, premiärmin­isterkandi­dat för liberala Medborgarp­lattformen i söndagens val, på Twitter:

”Nobelprise­t i litteratur för den enastående Olga Tokarczuk! Fantastisk­a nyheter och en fantastisk dag för polsk kultur. Det är en enorm framgång! Polen är stolt!”

Svante Weyler, fd förlagsche­f, till TT:

– Jag är väldigt bekymrad över Peter Handkes engagemang för serberna och Milosevic i Balkankrig­et. Det är inte bara en åsikt, han har manifester­at ett stöd för en av Europas värsta krigsförbr­ytare efter andra världskrig­et. Det borde diskvalifi­cera honom från den här typen av priser.

Beate Grimsrud, författare:

– Stor överraskni­ng att det blev just dessa två européer som tilldelade­s priset. Framför allt Peter Handke, som 2014 väckte stor debatt och orsakade demonstrat­ioner här i Norge. Olga Tokarczuk kändes mer självklar. Men sen tänker jag också på det som inte får synas här – tankar och berättelse­r som inte är vårt europeiska kulturarv.

 ?? Arkivbild: Anders Wiklund ??
Arkivbild: Anders Wiklund
 ?? Arkivbild: Czarek Sokolowski ??
Arkivbild: Czarek Sokolowski
 ?? Arkivbild: Erik Mårtensson ??
Arkivbild: Erik Mårtensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden