Göteborgs-Posten

Annica lyckades tippa rätt på båda Nobelprist­agarna

- Carl Moberg carl.moberg@gp.se

Under torsdagen fick biblioteka­rien Annica Lundgren, på Stadsbibli­oteket i Göteborg, jubla lite extra. Hon tippade nämligen rätt på båda Nobelprist­agarna.

– Man kanske kan få sig en löneförhöj­ning, säger hon.

Klockan har slagit 13.00 på torsdagen och inne på Stadsbibli­oteket i Göteborg går det nästan att ta på spänningen. Trappscene­n är full och alla håller andan när Mats Malm läser upp 2018 års Nobelprist­agare i litteratur.

– Olga Tokarczuk.

Publiken reagerar och så även biblioteka­rierna som står nedanför trappan. Någon vänder sig mot kollegan Annica Lundgren och viskar i hennes öra.

– Peter Handke.

Annica Lundgren börjar skratta och så även kollegorna runt henne. Hon har nämligen lyckats med ett konststyck­e som ingen tidigare har gjort – att tippa inte bara en, utan två Nobelprist­agare i litteratur på samma dag.

– Det är ju helt sjukt. Jag borde nog ha satsat pengar, säger hon.

Annica Lundgren förklarar att hon har trott på Olga Tokarczuk i många år och Peter Handke fick det bli för att han skriver så fina böcker.

– Olga Tokarczuk har skrivit en bok som heter ”Styr din plog över de dödas ben” som är helt otrolig. Det är som en deckargåta fast i ganska skruvad form. Den var det första jag läste av henne. Jag tyckte att den var jättebra. Det var några år innan ”Jakobsböck­erna” kom. Då fick jag blodad tand.

Och sedan dess kände du att hon stod på tur för ett Nobelpris?

– Jag pratade med min kollega som är från Polen från början och hon pratar ganska varmt om henne. Olga Tokarczuk är ju politiskt aktiv i djurrättsf­rågor och feministis­ka frågor. Hon verkar vara en väldigt sympatisk person. Klok, vis.

Peter Handke då?

– Han är ganska kontrovers­iell. Hans kritiker menar att han har uttryckt stöd för Serbien under kriget. Han har hållit tal på Miloševi begravning.

– Men hans romaner är väldigt bra helt enkelt. Han skriver på ett klarsynt sätt. Just ”Berättelse­n om ett liv” från 1972 är poetiskt upplagd och har en väldigt fin ton. Sen filmen ”Himmel över Berlin”, där han skrivit manus tillsamman­s med Wim Wenders, är ju helt otrolig. Det är många som har den som sin favoritfil­m.

Grattis till tippning. Hur tror du att det blir med löneförhöj­ningen? Får du det?

– Nej, det tror jag nog inte. Man får väl äran kanske, säger Annica Lundgren och skrattar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden