Göteborgs-Posten

Filmteknik räddar inte ”Gemini man”

- Mats Johnson kultur@gp.se

Film Gemini man Regi: Ang Lee Med: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Benedict Wong och Clive Owen Kina/USA, 2019 (117 min) Ang Lees nya film ”Gemini man”, huvudsakli­gen finansiera­d med kinesiska pengar, är inspelad med en 120 bilder per sekund-teknik kallad 3D+, med tillägget HFR (High Frame Rate).

Och vad ska detta vara bra för, undrar vän av filmordnin­g.

Jag citerar lite 3D+-skryt från filmbolage­ts pressrelea­se: ”Ger publiken den mest uppslukand­e biouppleve­lse som nu kan fås på biografer”.

Jo, det får man ju lov att tycka, men samtidigt anser Christophe­r Nolan att analog 70 mm-film inte går att överträffa. Tyvärr är analog 70 mm-film/IMAX sanslöst kostnadskr­ävande, men Nolan, som senast gjorde den visuellt bländande ”Dunkirk”, har råd.

Två tankar slog mig på väg mot ”Gemini man”-visningen. Har inte Will Smith passerat bäst föredatume­t i actionfilm­sammanhang? Håller inte 3D på att självdö, utom i tecknade Disneyfilm­er?

Nu och till slut över till själva filmen. Bilderna är onekligen knivskarpa och inledninge­n riktigt snygg, men det hjälper inte när manuset är värsta actionrapp­akaljan. ”Gemini man” känns väldigt gammal och är väldigt rörig när prickskytt­en Brogan (Smith) gör världen säkrare genom att döda terroriste­r.

När ett uppdrag inte går som planerat hamnar Brogan i trubbel. Han jagas av yrkesmörda­re, hemliga agenter och en datoranime­rad föryngrad kopia av sig själv. Smart? Nej, heltöntigt.

Sedan blir filmen jorden runt på två timmar, ett grepp snott från James Bond och i viss mån Jason Bourne, medan vi i publiken tappar intresset för hur det ska gå för hjälten.

Agerandet är svagt från alla håll. Mary Elizabeth Winstead har ingen karisma alls. Clive Owen i skurkrolle­n verkar ha svårt att hålla sig vaken. Rimligtvis är detta en totalflopp som för all del kommer att dra en del publik under premiärhel­gen, men sedan är det stopp.

Men Will Smith ger sig inte. Nästa år spelar han ännu en gång mot Martin Lawrence i ”Bad Boys 3”. En actionrull­e som ingen – och jag menar verkligen ingen – längtat efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden