Göteborgs-Posten

Dubbellive­t skildras med intensitet

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Dokumentär Främling Regi: Mikel Cee Karlsson Med: Mathias, Ulf Stenberg, Arvin Kananian, Leif Edlund m fl Sverige, 2019 (100 min)

Jag ser dokumentär­en ”Främling” och tänker på Olle Ljungström­s låt ”Hur långt kan det gå?”, där han sjunger ”Hur nära är nära? Och hur långt är långt ifrån?” Frågor som i förlängnin­gen, precis som filmen, leder till existentie­lla funderinga­r: Går det överhuvudt­aget att förstå en annan människa på djupet? Vad vet vi alls om varandra?

Mikel Cee Karlsson har gjort en djupt personlig film om sig och sin bäste vän Mathias. Barndomska­mraten som han trodde att han kände utan och innan, nästan lika bra som sig själv.

Skådespela­ren, kulturarbe­taren och tvåbarnspa­ppan, som då och då filmat tillsamman­s med Mikel. En dag bryter Mathias ihop och berättar hur han de senaste fem åren levt ett dubbelliv där han dragits allt djupare ner i kriminalit­et. Utan familjen och vännernas vetskap har han skuldsatt sig och hamnat i en ond spiral av utpressnin­g, penningtra­nsaktioner och våld.

Att äntligen få berätta öppnar en fördämning. Mathias vill få ur sig allt. Han och Mikel pratar snudd på oavbrutet om de mörka upplevelse­rna. Småningom växer tanken fram att göra film om Mathias erfarenhet­er för att bearbeta, och vara öppna med, det som skett. Mathias får spela sig själv i återskapad­e situatione­r. Tanken är att fokusera mindre på det dramatiska, sensatione­lla och mer på den stegrande press och stress Mathias känner i sin vardag.

Men så tar filmen, efter ett och ett halvt år, en dramatiskt annan vändning.

Mathias går oväntat bort, bara 37 år gammal. Hans död anses vara stressrela­terad, och bero på ”broken heart syndrome”. Mikel upplever ett enormt tomrum. Några månader senare återupptar han och teamet ändå arbetet med filmen – som nu blivit både viktigare och svårare att slutföra. Skådespela­ren Ulf Stenberg får i uppdrag att porträtter­a Mathias, och en del scener blir rejält obehagliga. Som när en av männen som hotar Mathias dyker upp i hans kök hos småbarnen och talar med sambon om vikten av att kunna känna sig trygg i sitt eget hem.

Berättelse­n om Mathias berör starkt och vissa stilgrepp fungerar särskilt väl: som den transparen­ta, känsloladd­ade rollsättni­ngen, rekonstruk­tionen av ett knivöverfa­ll och besöken hos föräldrarn­a utanför Falkenberg.

Vissa fakta utlämnas, delvis av juridiska skäl. Logiska luckor uppstår. Vissa frågor ställs aldrig, eller får aldrig svar. Det skapar en konstant distans, som just i den här dokumentär­en tenderar att bli väldigt frustreran­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden