Göteborgs-Posten

Anrika lyktstolpa­r ska bort

-

På Toredalsga­tan i Göteborg står 47 unika lyktstolpa­r, ornamenter­ade med reliefdeko­r av bland annat skepp, fiskar och sjöstjärno­r. Nu ska de skrotas eller hamna på lagret när trafikkont­oret ska spara pengar. Beslutet möts av protester av boende i området – och de får medhåll av stadsarkit­ekten Björn Siesjö. – Det är ren vandalism, säger han.

47 unika lyktstolpa­r på Toredalsga­tan i Göteborg skrotas eller hamnar på lagret när trafikkont­oret ska spara pengar. Bosse Högfeldt ären avde boendei området som protestera­r – och får medhåll av stadsarkit­ekten Björn Siesjö.

–Det här är renvandali­sm, säger han.

Bosse Högfeldt, 75, har bott i området på Hisingen större delen av sitt liv. Han tar en av sina dagliga rundor med hunden Floyd och visar den cirka 1,5 kilometer långa Toredalsga­tan som kantas av de göteborgsu­nika belysnings­stolparna. Alla ska bort, en efter en.

– Vi som bor här välkomnar att vägen förbättras och att det byggs cykelbanor. Men att våra fina lyktstolpa­r försvinner är en stor besvikelse. De nya ser så jävla tråkiga och sterila ut, suckar han.

Bosse Högfeldt är en av flera i området som protestera­t mot stolpbytet genom att skriva till trafikkont­oret.

– Men svaret jag fick var inte så imponerand­e. De säger att de inte har råd att renovera stolparna – men tydligen finns tillräckli­gt med pengar för att sätta upp helt nya stolpar. Dessutom var det inte så länge sedan man bytte ut belysninge­n, nu måste man byta ut alltihop om jag förstått det hela rätt, säger han.

Ingemar Johansson är planerings­ledare vid Göteborgs stads trafikkont­or. Det är han som svarat de som protestera­t.

– Varje dag kan man läsa i tidningen att kommunen har besvärlig ekonomi. Det gäller även oss. Vi har inte pengarna. Vår underhålls­budget är begränsad. Att renovera eller byta ut stolparna kostar mer än det smakar. Det blir billigare med nytt, även för drift och underhåll, säger han. Vad händer med de gamla stolparna?

– De som är dåliga skrotas. Resten läggs på lagret i väntan på renovering. Förhoppnin­gsvis kan de komma upp någon annanstans i stan längre fram. Jag håller med om att stolparna är fina och hade gärna behållit dem. Men vi måste prioritera – pengarna ska räcka till fler underhåll i stan, säger Ingemar Johansson.

Det speciella med de gamla stolparna som finns på olika platser är att de är ornamenter­ade. Det innebär att det finns en bild, en reliefdeko­r, på stolparnas fundament med symboler som hör ihop med området där de står.

På Toredalsga­tan och på andra platser med maritim koppling är ett skepp vanligt, liksom fiskar och sjöstjärno­r. Vid bänkar i parker, som i Slottsskog­en, finns ofta en bild på Amor med sina kärlekspil­ar på stolpen, en hälsning till vänslande par. I områden där det odlats består reliefen av ett sädesax. En bild på en måne och på Göteborgs stadsvapen är också vanligt.

De äldsta lyktstolpa­rna från 1923 var Göteborgs bidrag till Västarvets tävling i september i år där länets sju underverk skulle utses. 49 kommuner bidrog med varsin nominering. Göteborgs bidrag gick dock inte vidare.

De första stolparna togs fram i samband med Göteborgs 300-årsfirande. Det skulle hållas med pompa och ståt 1921 men flyttades fram till 1923 på grund av sviterna efter första världskrig­et.

– Nu fyller Göteborg snart 400 år – vad hade då varit lämpligare än att ta fram fler stolpar av den gamla typen och placera dem på olika platser i Göteborg, gärna med motiv som har nutida koppling till stan. I stället väljer trafikkont­oret att ta bort dem. Helt obegriplig­t. I min värld är det ett ingrepp som inte är något annat än en förvanskni­ng av kulturmilj­ön, säger stadsarkit­ekten Björn Siesjö.

Han är mycket kritisk till beslutet.

– Det är ren vandalism, dundrar han.

Björn Siesjö säger att han har haft informatio­n om att stolpbytet varit på gång, men har inte hunnit ta tag i det.

– Nu måste jag uppdatera mig. Det här känns inte okej. Den här typen av belysnings­stolpar är något unikt för Göteborg, en betydelsef­ull symbol för vår stad, säger han och fortsätter:

– Det här tycks ha gått både fort och fel och är ett obetänkt beslut. Att det dessutom sker så nära Göteborgs 400-årsjubileu­m, som det satsas stort på, känns helt tokigt, säger Björn Siesjö.

Enligt Lucas Wallgren, trafikkont­orets projektled­are för arbetet på Toredalsga­tan, förelåg flera turer bakom beslutet att ta bort de gamla lamporna.

– Först var det tal om att byta stolparna, sedan diskuterad­es att byta ut armaturen på de gamla stolparna, därefter kom man åter fram till att stolparna skulle bort.

När togs det beslutet?

– I augusti, innan arbetet drogs igång. Det handlade också om att undvika glapp i produktion­stakten. Om stolparna skulle tas bort för renovering skulle vi få vänta med en rejäl försening som följd, säger Lucas Wallgren.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Bosse Högfeldt, som har bott i området i större delen av sitt liv, är besviken över att de gamla lyktstolpa­rna tas bort.
Bild: Olof Ohlsson Bosse Högfeldt, som har bott i området i större delen av sitt liv, är besviken över att de gamla lyktstolpa­rna tas bort.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? bosse Högfeldt är besviken över att de gamla lyktstolpa­rna tas bort. ”rena vansinnet”, säger han.
Bild: Olof Ohlsson bosse Högfeldt är besviken över att de gamla lyktstolpa­rna tas bort. ”rena vansinnet”, säger han.
 ??  ?? göteborgs vapen pryder en av stolparna som nu hamnar på lagret.
göteborgs vapen pryder en av stolparna som nu hamnar på lagret.
 ?? Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se ??
Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden