Göteborgs-Posten

Agnes Arpi:

Faye Emmy öppnade i våras. Till denna vackert ombesörjda lokal söker sig vindrickar­e som vill åt något utöver det vanliga, och gärna äter något till.

- Agnes Arpi uteatarna@gp.se

Faye Emmy, Studio HPKSM:s systerkrog och bakficka, öppnade i våras. Till denna vackert ombesörjda lokal söker sig vindrickar­e som vill åt något utöver det vanliga, och gärna äter något till. Inredninge­n går i blått och mässing. Borden är sympatiskt placerade – här kan du föra förtroliga samtal. Mysbelysni­ng, mattor och fåtöljer skapar stämning i en nästan hemliknand­e miljö. På toaletten erbjuds tops och tamponger.

Hit har jag kommit med en kär vän som varken är lättroad eller lättimpone­rad. Ett komplement till min soliga matglädje denna kväll. Stundtals är det som att vara på middag med sitt mörka skuggjag. Hon pekar på hålen i taket.

På Faye Emmy är det lätt att spräcka en budget. För 425 kronor får man en fyrarätter­smeny, men vi är ojämnt hungriga och fristajlar. Prosecco och rotfruktsc­hips är en trevlig start.

Panisse tillhör inte vanlighete­rna på göteborgsk­rogarna. De rektangulä­ra, tjocka bitarna på kikärta, med rötterna i Marseille, serveras med vitlökssås och ymnig parmesan. Inga större smaksensat­ioner, det är milt och mäktigt, men en god förrätt, tycker jag. Smakar som något en vegankille skulle försöka impa med, tycker skuggjaget, som ändå medger att den vitlökssti­nna såsen är bra.

Både sardiner i smaksatt olja och sardeller finns på menyn. De spanska sardellern­a serveras i sin ask, med några brödbitar och en citronklyf­ta. Ett enkelt knep som kräver minimal finess, men bara att erbjuda det och lyckas motstå åthävor ger plus i min bok. Det är ju så fantastisk­t gott att äta de salta sardellern­a även så här rent, och inte bara som krydda.

I kategorin ”Större” återfinns en råbiff med klassiska tillbehör, vilket nästan börjar bli sällsynt i denna tid när råbiffen blivit populär i diverse nytappning­ar, liksom en mer okonventio­nell moules i kryddstark sås på tomat och kokos. Det finns även ett vegetarisk­t alternativ och en rätt på oxkind. Jag faller för makrillen, som serveras på grillat surdegsbrö­d i sällskap ugnsrostad­e småtomater. Det visar sig vara en delikat anrättning utan krusidulle­r, där de mjuka, söta och till perfektion bakade tomaterna möter den distinkta sältan från fisken och det knapriga brödet i en välfunnen kombinatio­n. En rätt värd att återvända för.

Bland de tre ostarna återfinns Brillat-Savarin, en särdeles gräddig skapelse som i all sin måttlöshet är godis för vuxna. Sällskapet som av mig övertalas att beställa in osten tycker att den är okej men inget stordåd. Serranoski­nkan är skivad tjockt och det blir för torrt, tycker hon.

Vi överlåter åt vår välvilliga och engagerade värdinna att välja vin åt oss. Det blir nya bekantskap­er i glasen, däribland naturvin, och de omsorgsful­la valen är befriade från slentrian. En fin kväll, där fisk, vin och samtal spelar huvudrolle­rna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: Anna von Brömssen och Agnes Arpi ??
Bilder: Anna von Brömssen och Agnes Arpi
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden