Göteborgs-Posten

Tonåringar misstänks ha förberett mord

Tre tonåringar häktades under torsdagen misstänkta för grovt vapenbrott. Tingsrätte­n ansåg inte att de på sannolika skäl är misstänkta också för förberedel­se till mord, vilket åklagaren Linda Wiking även yrkade att de skulle häktas för.

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se Peter Linné peter.linne@gp.se

En bil uppgavs ha kört vårdslöst och i hög hastighet på Älvsborgsb­ron i riktning mot Hisingen under söndagskvä­llen, vilket ledde till att polisen gick upp med polishelik­optern för att följa bilen. Bilen fortsatte över bron mot ett skogsområd­e i Bräcke på Hisingssid­an.

När en annan polispatru­ll en stund senare försökte att stoppa bilen ska tre personer ha flytt till fots.

De tre unga

männen kunde efter en stund gripas i skogsområd­et. När polisen efter gripandena sökte av området med en hundpatrul­l anträffade­s enligt GP:s uppgifter ett större automatvap­en samt ammunition i skogsområd­et.

De tre misstänkta personerna, samtliga födda i början av 2000-talet, kopplas enligt polisiära underrätte­lseuppgift­er till det kriminella nätverket A-falangen.

Under helgen anhölls trion misstänkta för grovt vapenbrott. Efter de senaste dagarnas utrednings­arbete omfattar misstankar­na nu också förberedel­se till mord.

Utredninge­n leds av kammaråkla­gare Linda Wiking som under onsdagseft­ermiddagen begärde de misstänkta häktade.

Vad är det som gör att ni misstänker att de har förberett ett mord?

– Det handlar om att de misstänks ha befattat sig med skjutvapen och så finns det även andra omständigh­eter som jag inte vill gå in på, säger Linda Wiking.

Vad GP erfar

kopplas händelsen till den blodiga konflikten mellan A-falangen och B-falangen. Från början var de ledande gestaltern­a i konstellat­ionerna vänner och ingick alla i den så kallade Vårvädersl­igan som hade sin utgångspun­kt i södra Biskopsgår­den.

Under den konflikt som uppstod delades de upp i två gäng byggda runt två släkter. Enligt polisens uppfattnin­g har konflikten, utöver ett antal mordförsök, så här långt resulterat i två mord.

Tonåringst­rion som nu misstänks för att ha förberett ännu en attack i konflikten är kända av polisens sedan tidigare, men har inte blivit dömda för några grova våldsbrott.

De unga männen häktades i går, samtliga på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott. Tingsrätte­n ansåg däremot inte att bevisninge­n som åklagaren kunde visa upp räckte för att häkta männen misstänkta för förberedel­se till mord.

Åklagaren Linda Wiking menar att de enligt hennes och polisens uppfattnin­g allt jämt är misstänkta för även den brottsrubr­iceringen.

– Vi är av uppfattnin­gen att polisens ingripande förhindrad­e att någon blev skjuten den kvällen, säger Linda Wiking.

Advokat Lars Salkola försvarar en av de unga männen. Han berättar att hans klient förnekar brott.

– Min klient förnekar all inblandnin­g i händelsefö­rloppet. Han har inte varit i kontakt med något vapen över huvud taget.

Salkola är också

kritisk till att åklagaren begärde hans klient häktad för förberedel­se till mord.

– Det var alldeles för löst och felaktigt av åklagaren att lägga in en sådan uppgift i häktningsf­ramställan. Det var förhastade slutsatser, säger Lars Salkola.

Advokat Anna Bark försvarar en annan av de misstänkta männen.

– Min klient förnekar brott, det är vad jag kan säga i nuläget, säger hon.

GP har sökt den tredje misstänkte mannens offentliga försvarare, utan resultat.

 ?? Arkivbild: Pontus Lundahl ?? Insatsen inleddes då polisen såg hur en polis körde i hög hastighet över Älvsborgs bron mot Hisingen.
Arkivbild: Pontus Lundahl Insatsen inleddes då polisen såg hur en polis körde i hög hastighet över Älvsborgs bron mot Hisingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden