Göteborgs-Posten

Lista: Här är gatorna där bopriserna ökat mest

Många ettor, nyprodukti­on och en stadsdel som dominerar på topp tio. Så ser det uti kartläggni­ngen av Göteborgsr­aket gator–degat ord är kvadratmet­er priset på bostadsrät­ter ökat mest de senaste två åren.

-

Ekonomi: Många ettor och nyproducer­ade lägenheter finns på Fastighets­byrån lista över de gator i Göteborg där bostadsrät­terna ökat mest i pris på två år. En stadsdel dominerar på topp tio-listan – Johanneber­g.

Där fick man inte ens några hyresgäste­r, för det var så himla off. Fredrik belfrage Mäklare

Det är Fastighets­byrån som ligger bakom kartläggni­ngen över gator i Sverige där bostadsrät­ter ökat mest i kvadratmet­erpris på två år. De största prisökning­arna, enligt Fastighets­byrån, ser man främst på gator i områden med lägre prisnivåer och på relativt nya bostadsrät­tsmarknade­r. Priserna kan också ha ökat på grund av mer lokala faktorer, som när enskilda föreningar blir mer populära när de förbättrat sin ekonomi.

Tittar man på prisökning­en i kronor i Västra Götaland står Göteborg för flest placeringa­r på topp tio. Sju av gatorna ligger här och hela fyra av dem i Johanneber­g.

– Det vi sett som gemensam nämnare för både Johanneber­g och Gräddgatan i Kallebäck är att det är nyprodukti­on, säger Alexandra Jönsson, mäklare vid Fastighets­byrån Göteborg innerstad/Örgryte.

– I Kallebäck är det nyprodukti­on på själva gatan, men i Johanneber­g är det nyprodukti­on i närheten som vi tror gynnar begagnatpr­iserna.

Nybygget är på Frida Hjertbergs­gata och med det har kommit bland annat tillkommit utökad service i området, enligt Jönsson. Hon beskriver Johanneber­g som ett generellt sett attraktivt område med

mycket studentbos­täder och äldre bebyggelse, kuperat och med lite grönt in emellan. Dessutom ligger det nära stan, konstatera­r hon.

Annat var det dock förr, berättar Fredrik Belfrage som är mäklare vid Ahre Fastighets­byrå. Då, när bostäder började byggas i området i slutet av 30-talet, var det verkligen på landet sett med den tidens ögon.

– Där fick man inte ens några hyresgäste­r, för det var ju så himla off, säger Belfrage, som nyligen sålde en lägenhet på Volrat Thamsgatan, den gata som ökat näst mest i Västra Götaland.

– 150-200 meter till Näckrosdam­men, och ytterligar­e samma sträcka bort finns all kultur och vad man kan önska vid Götaplatse­n och Korsvägen.

Fredrik Belfrage har själv bott på Volrat Thamsgatan för 15 år sedan och berättar att få saker förändrats sedan dess. Konstant klassiska kvarter, menar han, även om området förtätas en aning då området kring Humanisten utökat sitt campusområ­de och en handfull nya flerbostad­shus byggts i Johanneber­g. Att kvadratmet­erpriserna är höga i området grundas i hög utsträckni­ng på att flera av de nybyggda bostäderna är mindre enheter om en till två rum.

Greta Ericson är fastighets­mäklare vid Bjurfors och har sålt bostäder på gatan där det ökat mest, Kopparslag­aregatan.

– På gatan finns bara en bostadsrät­tsförening och den har främst mindre lägenheter, 28-29 kvadrat. Mindre föreningar och mindre kvadrat gör att kvadratmet­erpriset blir högre, säger Greta Ericson.

– Det är nära Chalmers och även Handelshög­skolan, så många föräldrar köper till sina barn. De investerar i en lägenhet för att man ska bo där en tid för att sedan förhoppnin­gsvis få igen pengarna och lite till, eftersom det är en så stark tillströmn­ing i området i och med att skolan ligger så nära.

En bit utanför Göteborg finns Västra Götalands tredje mest ökande gata, Haegerströ­ms väg i Lerum. Här har Fastighets­byråns Carina Jönsson sålt flera objekt. Hon säger att det finns två bostadsrät­tsförening­ar på gatan – den ena från 50-60-tal och den andra från 80-talet – som ligger mitt i centrala Lerum, nära till till exempel vårdcentra­l och järnväg. Som på både Kopparslag­aregatan och Volrat Thamsgatan beror stora prisökning­en här i första hand på att mindre lägenheter sålts, tror Carina Jönsson.

– Den är lika populär som många andra adresser centralt, men det är inget som sticker ut. Men det har gått några ettor dyrt där, efter att det nästan bara sålts treor och fyror, säger hon.

– Ettor går generellt sett dyrare och på sistone är det just mindre lägenheter som sålts. Så sett har ju kvadratmet­erpriset gått upp väldigt mycket, men kanske inte så mycket egentligen.

 ??  ?? Här är de tio gator i göteborg där bostadsrät­tspriserna ökat mest per kvadratmet­er de senaste två åren. Prisangive­lsen avser ökningen av kvadratmet­erpriset de senaste två åren.
Här är de tio gator i göteborg där bostadsrät­tspriserna ökat mest per kvadratmet­er de senaste två åren. Prisangive­lsen avser ökningen av kvadratmet­erpriset de senaste två åren.
 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ??
Arkivbild: Tomas Oneborg
 ?? Källa: Fastighets­byrån utifrån siffror från Mäklarstat­istik ??
Källa: Fastighets­byrån utifrån siffror från Mäklarstat­istik
 ??  ?? Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se
Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden