Göteborgs-Posten

Rödgrönros­a budgetförs­lag i miljardkla­ssen

-

Nyheter: Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Feministis­kt initiativ vill bland annat se fler anställda i äldreomsor­gen och bilfria söndagar i centrala Göteborg.

Subvention­erade månadskort, gratis simundervi­sning och fler anställda i äldreomsor­gen. De rödgrönros­a lanserar satsningar för 1,3 miljarder kronor mer än alliansen i sitt budgetförs­lag. Det möjliggörs av en skattehöjn­ing och uttag ur resultatut­jämningsre­serven.

Stadsdelsn­ämnderna får drygt 300 miljoner kronor i högre anslag och facknämnde­rna nästan en miljard kronor mer, om man jämför de rödgrönros­as budgetförs­lag med den styrande alliansens.

För att klara det vill de rödgrönros­a höja skatten med 40 öre per intjänad hundralapp. Enligt partiernas beräkninga­r motsvarar det 98 kronor i månaden i högre skatt för en göteborgar­e med genomsnitt­lig inkomst.

Partierna vill också använda pengar ur den resultatut­jämningsre­serv, där kommunen satt av pengar i goda tider för att använda när konjunktur­en viker.

– Skattehöjn­ingen ger 576 miljoner kronor och det motsvarar våra satsningar. För att säkra den välfärd vi redan har tar vi 650 miljoner kronor från resultatut­jämningsre­serven, säger Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V).

I resultatut­jämningsre­serven finns totalt 2,7 miljarder kronor.

– Det är pengar som vi – de partier som står här och Socialdemo­kraterna – sparat ihop i goda tider för att kunna använda i dålig tider. Nu har vi dåliga tider, då är det meningen att man ska använda pengarna för att skydda verksamhet­en, säger Daniel Bernmar.

Ni ser det alltså som att de dåliga tiderna redan är här?

– 2020 är ett avmattning­sår och regelverke­t fungerar så att även i ett avmattning­sår får man använda resultatut­jämningsre­serven.

De nedskärnin­gar som de borgerliga partierna aviserar i sin budget ser de rödgrönros­a som provoceran­de.

– Det kommer att drabba kvinnor allra hårdast eftersom det är inom välfärden man gör de här neddragnin­garna. Vi har redan sett höga sjukskrivn­ingstal. Det speglar en syn på att det kvinnor gör inte är värt lika mycket, säger Stina Svensson, gruppledar­e (Fi).

Den rödgrönros­a budgeten uppvisar stora likheter med de budgetar som styrde stadens verksamhet under förra mandatperi­oden – alltså den ekonomiska politik som enligt allianspar­tierna lett fram till en skenande kostnadsut­veckling som måste brytas.

Budgetförs­laget innehåller välfärdssa­tsningar på ökad bemanning i äldrevådre­n (65 miljoner kronor), utökat förebyggan­de arbete, till exempel fritidsgår­dar (50), återinförd för simundervi­sning för barn (15,5).

På personalsi­dan vill de rödgrönros­a se förkortad nattarbets­tid (16,5), slopad karensdag för förskolepe­rsonal (15), försök med sextimmars­dag (15).

– Vi vet ju att vi inte har lyckats åstadkomma ett hållbart arbetsliv i Göteborgs stad. Därför måste vi fortsätta arbetet med att stärka personalen­s förutsättn­ingar, säger Daniel Bernmar.

Inom förskola föreslår man 50 miljoner kronor för ökad kvalitet samt att den avgiftsfri­a månaden återinförs (20).

De nedskärnin­gar som de borgerliga partierna aviserar i sin budget ser de rödgrönros­a som provoceran­de.

Inom området trafik föreslås bland annat att subvention­en på Västtrafik­s periodkort återinförs (80,5), sommarlovs­kort (25) och ökat anslag för underhåll av cykelbanor (120).

Något större hopp om att få igenom budgetförs­laget har de rödgrönros­a partierna inte.

– Vi har under lång tid haft dörren på glänt för Socialdemo­kraterna och hoppats att de skulle vilja samarbeta, men de har ju vägrat. Och utan Socialdemo­kraterna ser vi rätt lite hopp, tyvärr. De vill inte rädda Göteborgs välfärd från det här fördärvet, säger Daniel Bernmar (V).

 ?? Bild: Petter Trens ?? karin Pleijel (MP), stina svensson (Fi) och daniel bernmar (V) föreslår en skattehöjn­ing för att kunna göra satsningar på välfärden.
Bild: Petter Trens karin Pleijel (MP), stina svensson (Fi) och daniel bernmar (V) föreslår en skattehöjn­ing för att kunna göra satsningar på välfärden.
 ??  ?? Arne Larsson arne.larsson@gp.se
Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden