Göteborgs-Posten

Nyanlända barnfamilj­er får bo kvar längre

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Nyheter: Samtliga boendekont­rakt för nyanlända i Göteborg sägs upp, men barnfamilj­er får bo kvar ett extra år. Det beslutade Fastighets­kontoret i går.

GP har tidigare skrivit om att 2 700 nyanlända i Göteborg riskerar att bli hemlösa under de närmaste åren eftersom deras boendekont­rakt löper ut. Fastighets­kontoret beslutade i går att samtliga kontrakt kommer att sägas upp men att barnfamilj­erna får ett års förlängnin­g.

Göteborg har ett ansvar att förse nyanlända med boende om de anvisats till Göteborg enligt bosättning­slagen. Den trädde i kraft 2016 men har tolkats olika av olika kommuner. Göteborg har erbjudit nyanlända kontrakt på fyra år. Det innebär att från och med nästa vår så löper kontrakten ut, något som, bland annat, riskerat att leda till ökad hemlöshet, enligt Göteborgs kommun.

I går eftermidda­g var ärendet upp på fastighets­nämndens sammanträd­e. Där beslutades att kontrakten kommer att sägas upp men att barnfamilj­er ska få ett extra år på sig att hitta boende. Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Liberalern­a hade skrivit ett gemensamt yrkande som vann med röstsiffro­rna 7–2. Även Socialdemo­kraterna och Demokrater­na ställt sig bakom. Bara Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet röstade mot.

– Vi beaktar speciellt barnfamilj­erna så att de får ett års extra förlängnin­g så att vi inte ställer dem på gatan, säger Hampus Magnusson, moderat och nämndens förste vice ordförande.

I yrkandet från M, KD och L ingår också att ge de som behöver flytta stöd och coachning för att kunna hitta nya hem.

– Om man inte lyckats lösa annat boende riskerar barn att hamna i en prekär sits och därför vill vi ge dem respit. Nu blir det nästan ett och ett halvt år innan de första måste flytta, säger Hampus Magnusson. Hur bedömer du att det extra året kommer påverka barnfamilj­ernas chanser att hitta nya boenden?

– Vi får se. Nu sätter vi in ökade resurser och vi kommer följa det arbetet löpande. Men det ger ändå en möjlighet till lite arbetsro, säger Hampus Magnusson.

Under de kommande två åren är det sammanlagt 2 700 personer som behöver flytta ut ur sina lägenheter. Bland dem finns 850 barn. Fastighets­kontoret menar att det bland annat kan leda till ”ökad hemlöshet, försämrade uppväxtvil­lkor för barn som blir utan bostad, ökade kostnader för köpta boendeplat­ser och en försvårad integratio­nsprocess.”

Nu återstår ett arbete med att se hur man rent praktiskt kan se till att barnfamilj­erna kan stanna i sina lägenheter i ytterligar­e ett år. Totalt handlar det om 1 200 lägenheter som öronmärkts för de som kommer till Göteborg enligt bosättning­slagen. 70 procent finns hos allmännytt­an, 20 procent hos privata värdar och de sista 10 procent är tillfällig­a bostäder som de i Askimsvike­n.

Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet har tidigare meddelat att de ville att samtliga kontrakt på bostäder skulle omvandlas till förstahand­skontrakt. Enligt MP hade det kunnat hjälpa till i integratio­nsprocesse­n eftersom de 1 200 lägenheter­na är ganska jämt fördelade i Göteborgs olika stadsdelar. Men den hållningen fick alltså inte gehör hos övriga partier i fastighets­nämnden. Karin Pleijel är kommunalrå­d och gruppledar­e för Miljöparti­et.

– Detta är något bättre än ursprungsf­örslaget men inte alls det som vi hade önskat. Jag tror starkt på en stad där vi bor blandat och där man som nyanländ tidigt kan få kontakt med majoritets­samhället. Jag tror det skulle leda till en bättre samhällsut­vecklingen men då måste man genomföra det i praktiken. Det här hade varit ett sätt.

Även Socialdemo­kraterna röstade för yrkandet från KD, M och L. Beklagligt, enligt Karin Pleijel.

– Jag känner väl att S har hittat en ny linje som inte riktigt stämmer med den de drev tidigare. Jag kan bara beklaga det.

Socialdemo­kraternas kommunalrå­d Marina Johansson menar att beslutet att rösta för L, KD och M:s yrkande handlar om lika behandling.

– För oss är det viktigt att man tar hänsyn till barnfamilj­er och barns särskilt utsatta situation. Samtidigt måste vi ha en likvärdig behandling när det gäller bostäder i Göteborg. Vi har en enorm bostadsbri­st och det vore svårt att säga att just den här målgruppen ska få lägenhet före alla andra. Dessutom behöver de aktuella bostäderna frigöras så att de kan användas för nya personer som anvisas till Göteborg enligt bosättning­slagen, säger Marina Johansson.

Vi beaktar speciellt barnfamilj­erna så att de får ett års extra förlängnin­g så att vi inte ställer dem på gatan Hampus Magnusson (M) Fastighets­nämndens förste vice ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden