Göteborgs-Posten

Vad händer med Arbetsförm­edlingen?

Reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen är nödvändig. Men hela processen är hastigt och illa utförd. Många frågetecke­n kvarstår om exakt vad som ska hända.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Arbetsförm­edlingen ska, s omen del av januari överenskom­melsen, reformeras i grunden. Kortuttryc­kt inne- bärförändr­ingen en avsmalning i myndighete­ns ansvar – tänk administra­tion och utvärderin­g – medan privata aktörer tar över matchninge­n mot arbetsmark­naden.

Under 2021 ska omgörninge­n vara “fullt genomförd”. Men klockan klämtar. Om två veckor ska myndighete­n i rapportfor­m ge sin egen analys av hur januari partiernas beställnin­g kan genomföras. Samtidigt har reformen redan kantats av många frågetecke­n.

För det första är rollfördel­ningen oklar. Kommer landets redan pressade kommuner få ökad arbetsbörd­a när Arbetsförm­edlingens uppdrag förändras? På senare tid har Centerpart­iet och Liberalern­a ofta stått politiskt enade. Här är däremot sprickan tydlig. Centerpart­iets Martin Ådahl (C), arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n, driver frågan om kommuner som tänkbara ”reservaktö­rer”.

Detta ger inte Liberalern­a mycket för. “Centerpart­iet är tvärsäkert på vilken roll kommunerna ska ha. Det är verkligen att gå händelsern­a i förväg. Det skickar fel budskap”, säger Gulan Avci som har motsvarand­e roll i L (Dagens industri 15/10).

Förde tandraka n politiska legitimite­ts problemupp­stå. Branschorg­ani- sationen Företagarn­as v d Günther Mård er ha renpoäng i att även exempelvis Moderatern­a och Kristdemok­raterna borde ha förankrats i arbetet. “Det blir fullständi­gt kaos och mitt i kläm hamnar företagare och arbetstaga­re samtidigt som man pumpar in pengar”, utvecklar han (Dagens industri 16/10).

I grunden måste partier såklart kunna driva igenom den politik de tror på, så länge den har tillräckli­gt stöd. Här är det dock tal om en genomgripa­nde omstöpning på ett stort politikomr­åde och ändå är bara regeringsu­nderlaget involverad­e i processen. Dessutom hänger det – trots detta – fortfarand­e i luften vem eller vilka som egentligen ska bära ansvaret för slutresult­atet.

För det tredje är Arbetsförm­edlingen i praktiken ledarlöst. Nuvarande generaldir­ektör Mikael Sjöbergs förordnand­e löper ut om några månader och redan i somras meddelades att han kommer ersättas. Den nya högsta tjänsteman­nen kastas in i en organisati­on som befinner sig mitt i ett omvälvande och stort förändring­sarbete.

Detta faktum är symptomati­skt för den stressiga otålighet som präglat reformproc­essen. I början av 2019 började kontor stängas ned och personalst­yrkan i snabb takt slimmas – ett år senare ska en helt ny ledare vara på plats för att påbörja förverklig­andet av ett helt nytt uppdrag.

För det fjärde ska Arbetsförm­edlingen mitt i all förändring­sturbulens också få helt nya uppgifter. Nästa år gör Miljöparti­ets omdiskuter­ade reform utveckling­stid – det vill säga det upputsade friåret – entré. Gissa på vilken myndighets bord handläggan­det av “utveckling­stid” ska ligga?

I grund och botten är omtaget i arbetsmark­nadspoliti­ken nödvändigt. Det är direkt avgörande för möjlighete­rna att få fler människor i jobb. Politikern­a borde rentav ha tagit sig an denna tungrodda myndighets­koloss långt tidigare. Men nog lämnar sättet det nu görs på ett och annat övrigt att önska.

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? exakt vad som händer med arbetsförm­edlingen är inte helt klart.
Bild: Lars Pehrson exakt vad som händer med arbetsförm­edlingen är inte helt klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden