Göteborgs-Posten

Sverige – vapensmugg­larnas hetaste marknad

- Karin Pihl Medarbetar­e på ledarredak­tionen karin.pihl@gp.se

För den som planerar att åka på bilsemeste­r genom Europa är EU:s fria rörlighet fantastisk. Inga köer till långa gränskontr­oller. Inga gränsvakte­r som noga synar ens pass. Ibland märker man inte ens att man åker ut från ett land och in i ett annat. Men den fria rörlighete­n har ett högt pris. Vapnen fullkomlig­t flödar in i Sverige.

I ett reportage i Svenska Dagbladet (18/19) beskriver journalist­erna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle hur automatvap­en från Slovakien hamnar i händerna på gängkrimin­ella i Göteborg. Massakern på Vårväderst­orget på Hisingen 2018, där två personer miste livet, hade kanske inte varit möjlig utan den industri som vapensmugg­larna byggt upp.

En granskning som GP:s Marina Ferhatovic gjorde i fjol bekräftar samma dystra faktum: trots strängare lagstiftni­ng i Sverige fortsätter vapnen att strömma in, framförall­t från forna Jugoslavie­n. Efter kriget hamnade enorma mängder vapen i händerna på kriminella, som nu tjänar bra på de svenska gängkonfli­kterna.

Det är inte bara Göteborg och andra svenska städer som plågas av skjutninga­r där vapnen kommer från Slovakien eller forna Jugoslavie­n. De kriminella nätverken har hela Europa som marknad. Vid terrordåde­n i Paris 2015 hade gärningsmä­nnen införskaff­at sina vapen på det här sättet. Redan 2005 skickade den danska polismyndi­gheten ner en kontaktper­son till Albaniens huvudstad Tirana för att stoppa den ökade smugglinge­n av vapen och narkotika.

Flödet av vapen är alltså ett problem i hela Europa, och har varit det länge. Men Sverige är en särskilt het marknad för vapensmugg­larna. Gäng kriminalit­eten i Sverigeöka­r, vilket ökar efterfråga­n på vapen. Det b liren ond spiral: ju fler vapen som är i omlopp, desto större risk är det att någon blir skjuten, vilket i sin tur leder till ett hämndbegär och ännu mer våld.

Hur ska då vapensmugg­lingen stoppas? Nästa år får Tullverket förstärkni­ng på 110 miljoner i ökat anslag. Det är så klart bra. Därtill måste tullen få ökade befogenhet­er att kameraregi­strera misstänkta fordon, något som Datainspek­tionen anser är integritet­skränkande.

Men det löser inte huvudprobl­emet: de öppna gränserna. Själva tanken med den fria rörlighete­n i EU är att det ska gå smidigt att resa och handla. Svenska tullen kan inte stoppa varje bil som kör över Öresundsbr­on. Sådana gränskontr­oller hade EU aldrig godkänt, och det hade knappast varit önskvärt.

Vapensmugg­lingen är delvis en konsekvens av EU-samarbetet. Visst har de svenska politikern­a skuld för att de har låtit gäng kriminalit­eten frodas, men EU har också ett ansvar. Unionen borde stärka de yttre gränskontr­ollerna mot Serbien.

En idé som dåvarande inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) lyfte för några år sedan är en europeisk vapenamnes­ti. EU skulle kunna köpa upp stora mängder vapen för att sedan förstöra dem. Det skulle vara dyrt, men antagligen värt det.

Unionen måste också dra lärdom av att vapnen inte försvinner bara för att krig tar slut. Om några år är förhoppnin­gsvis kriget i Syrien över. Antagligen kommer det att finnas väletabler­ade kontaktnät mellan Syrien och Europa, inte minst i Sverige. Det måste både Sverige och EU förbereda sig på redan nu.

EU skulle kunna köpa upp stora mängder vapen för att sedan förstöra dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden