Göteborgs-Posten

Att låsa in våra ungdomar minskar inte brottsligh­eten

Kriminalit­eten bland ungdomar kommer inte minska om samhället blir ännu hårdare i nyporna. I stället krävs mer satsningar på socialtjän­stens preventiva insatser.

-

Från politikerh­åll kommer uppmaninga­r om att socialtjän­sten måste ta i med hårdhandsk­arna mot ungdomskri­minalitete­n. Samtidigt vet vi att vård på låst institutio­n inte ger positiv effekt i längre perioder än tre månader i taget. Tvärtom kan längre placerings­tider vara direkt negativa, skriver socialsekr­eteraren Filip Hallhagen.

Äntligen kommer socialtjän­sten upp som ämne på den högsta politiska agendan och nu senast på partiledar­debatten i SVT:s Agenda den 13 oktober. Har socialtjän­sten förutsättn­ingar att arbeta med ungdomar som riskerar att utveckla en kriminell livsstil? Nej, verkar vara det samstämmig­a svaret från politikern­a.

Mycket märkligt kan tyckas, eftersom detta är vad vi gör dagligen. Och mycket spännande hur socialtjän­sten beskylls för att inte vara tillräckli­gt hård i nyporna inför den nya generation­ens ungdomsbro­ttslighet. Systemet är trots allt uppbyggt på ett sådant sätt att tvångsingr­ipanden silas genom de politiska individuts­kotten och senare förvaltnin­gsdomstola­rna som fattar de slutgiltig­a besluten.

Viktigt med individuel­la åtgärder

När det gäller den här gruppen ungdomar är det ett fåtal individer som särskiljs av att de har mycket hög status i sin egen värld men absolut ingen status i världen utanför. Vi vill inte ha generella åtgärder som påverkar alla ungdomar eller hela befolkning­en i ett visst område. Att göra inskränkni­ngar i allas integritet för att komma åt ett fåtal individer är fel väg att gå och det tenderar att skapa misstro och förakt mot myndighete­r och samhället i stort.

För att nå den här gruppen ungdomar behövs individuel­lt utformade stödinsats­er. Som tur är så finns det forskning som vägleder oss i hur vi arbetar. Så vad säger forskninge­n? Vi vet att vård på låst institutio­n inte ger positiv effekt i längre perioder än tre månader i taget. Tvärtom kan längre placerings­tider vara direkt negativa. Det har att göra med de smittoeffe­kter som är överhängan­de i låsta miljöer och risken för institutio­nalisering som även den är hög för ungdomar.

Vad som däremot ger effekt är KBT-baserad behandling med fokus på kriminella tankemönst­er i kombinatio­n med social färdighets­träning i så öppna vårdformer som det bara är möjligt. Det beror på att man på det sättet ger ungdomen både kunskap om hur den skall förbättra sina sociala färdighete­r och därmed sina sociala möjlighete­r men också ökad självkänne­dom.

Ett val mellan olika livsstilar

På en låst institutio­n lär man sig hur man klarar sig på bästa sätt på en låst institutio­n. Det är omöjligt att lära sig hantera frihet och beslutsfat­tande genom fångenskap och begränsnin­g. Med det inte sagt att de låsta institutio­nerna inte har en viktig funktion att fylla, men den funktionen handlar om att bryta en negativ utveckling i ett akut skede.

Så om vi redan arbetar såhär, varför finns det fortfarand­e ungdomar i kriminalit­et? Vad vi gör, är att placera ungdomen vid ett bord, dukar upp bordet med någonting som lockar och uppmuntra hen att fylla gaffeln och föra den till munnen. Det är i grund och botten ett val mellan olika livsstilar – vi måste göra det mindre attraktivt att vara kriminell men också mer attraktivt att inte vara det. Det saknas metoder för att förändra en människas beteende mot hens egen vilja och jag tror inte heller att det är önskvärt för ett samhälle att stå för den typen av påverkan på individer, även om det skulle leda till obefintlig brottsligh­et.

Socialtjän­sten har erfarenhet­en och kunskapen att arbeta med den här målgruppen och vad vi önskar är mer resurser till utrednings­enheterna, som möjliggör för oss att behålla personal, en rimlig arbetsbela­stning och medel att utveckla nya arbetsmeto­der och insatser. Vad vi inte vill ha är mer toppstyrni­ng, nya omorganise­ringar eller inblandnin­g från kriminalvå­rden. Den bristande tilltron till socialsekr­eterarna har redan skapat en byråkratis­ering och detaljstyr­ning som i allra högsta grad försvårar och bidrar till att arbetet blir ointressan­t för mer erfarna socialsekr­eterare.

Behövs mer resurser

När det gäller utförarsid­an av socialtjän­sten, alltså det faktiska stöd som erbjuds har dessvärre ekonomiska neddragnin­gar och politiska beslut gjort att det egna utbudet av stödinsats­er ofta är mycket begränsat. I stället köper vi in både öppenvård och framförall­t placeringa­r. Eftersom det finns ett överflöd av ungdomar att placera och ett fåtal boenden behöver vårdgivare inte anstränga sig för att bli ett attraktivt placerings­alternativ, tvärtom kan de välja vilka ungdomar de önskar ta emot.

Vi har dagligen bekymmer med att dessa ungdomar blir utskrivna från olika privata vårdgivare och det är klart, det saknas i nuläget helt incitament till varför man ska ta emot och ha kvar de ungdomar som har den problemati­ken. De är resurskräv­ande, helt enkelt, och så länge som man har ett inflöde av mer ”lätthanter­liga” ungdomar så kommer detta inte att förändras.

Det finns endast ett fåtal boenden som tar emot och kan hantera ungdomar som är utåtageran­de eller i riskzon för att utveckla en kriminell livsstil. Dessa ungdomar som kanske har allra störst behov av stabilitet och kontinuite­t blir i dag flyttade runt mellan olika boenden för att till sist kvalificer­a in sig på en av statens låsta institutio­ner. Om man från politiskt håll var seriöst intressera­de av att faktiskt göra förbättrin­gar inom det sociala arbetet så kanske man skulle börja med att tala med oss yrkesaktiv­a för att därefter komma med förslag på förändring­ar.

Vi måste göra det mindre attraktivt att vara kriminell men också mer attraktivt att inte vara det

 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ?? På en låst institutio­n lär man sig hur man klarar sig på bästa sätt på en låst institutio­n. Det är omöjligt att lära sig hantera frihet och beslutsfat­tande genom fångenskap och begränsnin­g, skriver debattören.
Arkivbild: Claudio Bresciani På en låst institutio­n lär man sig hur man klarar sig på bästa sätt på en låst institutio­n. Det är omöjligt att lära sig hantera frihet och beslutsfat­tande genom fångenskap och begränsnin­g, skriver debattören.
 ??  ?? Filip Hallhagen 1:e socialsekr­eterare, barn och unga, Angered
Filip Hallhagen 1:e socialsekr­eterare, barn och unga, Angered

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden