Göteborgs-Posten

Ingen ska behöva lida av kyla eller värme i sitt hem

- Christoffe­r Lindström expert på inomhuskli­mat, Swegon

I dag finns inga lagar eller tydliga regler kring maxtempera­tur inomhus för äldreboend­en eller andra vårdlokale­r

I Sveriges historiskt sett kyliga klimat har vi lagar och regler för att garantera tillräckli­g värme. Ingen ska behöva frysa inomhus. Med ett varmare klimat blir hettan ett lika allvarligt problem, särskilt för våra äldre i städer. Därför behöver temperatur­kraven uppdateras så att alla har rätt till en hälsosam inomhusmil­jö, skriver Christoffe­r Lindström, Swegon.

Vi är vana vid och rustade för att hantera kylan i Sverige. Det finns lagar och regler som ska garantera en tillräckli­gt varm boendemilj­ö i hyreshus och andra boendeform­er. Med återkomman­de värmeböljo­r även i Sverige behöver gamla sanningar omprövas.

SVT Vetenskap lyfte nyligen fram det ökade hotet från ”värmeöar” i städerna, där framförall­t äldre och sjuka kollapsar i värmen och i värsta fall avlider. Detta händer redan i Sydeuropa, men numera även i Sverige.

Vi minns alla sommaren med rekordtemp­eraturer. Extremvädr­et ledde till skogsbränd­er, kris för lantbruket och slutsålda fläktar. Att då befinna sig inomhus och kanske inte ens ha möjlighet att ta sig ut, skapar värmestres­s i kroppen. Värmehotet och städernas värmeöar är något som drabbar de mest sårbara värst, som äldre och sjuka.

I dag finns inga lagar eller tydliga regler kring maxtempera­tur inomhus för äldreboend­en eller andra vårdlokale­r. Folkhälsom­yndigheten ger allmänna råd att 24 grader över en längre tid anses vara en olägenhet. Men det ges inga tvingande krav på kommunerna att hålla sig under denna nivå. I Miljöbalke­n står att hänsyn ska tas till personer som är mer känsliga på grund av hög ålder, funktionsh­inder eller sjukdom. Vad som menas med ”hänsyn” är dock oklart och innebär inga konkreta åtgärder.

I praktiken betyder detta att våra gamla, sjuka och de som har svårt att föra sin egen talan kan bli sittande inomhus under de allra varmaste perioderna. Det finns inga regler eller lagar som hindrar detta.

Flera förändring­ar behövs

God luftkvalit­et, temperatur­reglering och ventilatio­n är av största vikt för människors hälsa och särskilt för riskgruppe­rna äldre och kroniskt sjuka. Att nonchalera hetta som orsak till människors lidande är inte värdigt ett välfärdssa­mhälle. Tre områden behöver förändras:

● Skydd mot hetta. Ett drägligt inomhuskli­mat – tillräckli­gt varmt på vintern och tillräckli­gt svalt på sommaren behöver ingå i all byggplaner­ing.

● Lagstiftni­ng för riskgruppe­r. Äldreboend­en, seniorboen­den, trygghetsb­oenden behöver särskilda regler för temperatur­en där kommunerna­s ansvar definieras.

● Utbildning för kommunanst­ällda kring hur värme påverkar hälsan och vilka insatser som behövs.

Det är hög tid att Sverige tar sitt ansvar och inför regler som skyddar våra äldre från extrem hetta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden