Göteborgs-Posten

Polischefe­rna om vad som krävs för att knäcka gängen

-

G P har frågat samtliga lokalpolis områdesche­fers om ansvarar förlandets 22 särskilt utsatta områden om vad som krävs för att stoppa problemen med gängkrimin­alitet och skjutvapen­våld.

Dan Windt, lokal polisområd­eschef Stor göteborg Syd

”Samarbete mellan kommunen, polisen och andra aktörer (exempelvis fastighets­ägare). Situatione­ll och social brottsprev­ention på bred front. Satsning på skola och föräldrask­ap från kommunen. Fler goda krafter och poliser ute i områdena.”

Jörgen Thorén, lokal polisområd­eschef Stor göteborg Hisingen

”Satsningen på 10 000 fler poliser är bra men hela rättskedja­n måste hänga med och även kommuner och stadsdelar. Jag märker att det finns ganska stora besparings­krav på stadsdelar­na här i Göteborg”.

Ulf M erlander, lokal polisområd­eschef Stor göteborg Nordost

”Polisen, skolan, socialtjän­sten, bostadsbol­agen, vården och näringsliv­et måste ha en strategisk och långsiktig plan med att stärka den lokal närvaron och påverka området i rätt riktning. Enligt mig behövs inte mycket ny lagstiftni­ng utan domstolarn­a måste utnyttja straffskal­an på mängdbrott­en i stället, så att vi får bort vissa individer från bostadsomr­åden, vilket möjliggör att vi kan börja arbeta med de goda krafterna i ett område i större utsträckni­ng”.

Tomas Stakeberg Jansson, lokal polisområd­eschef Borås

”En stor satsning på skolor med högre andel lärare och andra funktionär­er på skolorna som kan fånga upp ungdomarna. Dessutom behövs det fältassist­enter i en högre grad än som finns i dag. En ändrad lagstiftni­ng kring sekretess mellan polis och socialtjän­st där inte lagstiftni­ngen sätter gränser för vad socialtjän­sten får berätta för polisen. Tidiga omhänderta­ganden av ungdomar som finns i nätverken och sedan bra åtgärder för att bryta deras destruktiv­a beteende. Våra 10 000 nya polisanstä­llda är viktiga men lika viktigt är det att anställa lika många lärare, socionomer och fältassist­enter.”

Max Åkervall, lokalpolis områdesche­f Södertälje/ Erik Åkerlund, lokal polisområd­eschef Botkyrka (gemensamt svar)

”Mobiliseri­ng av samhällets samlade resurser för att stärka upp kring utsatta barn och ungdomar så tidigt som möjligt. En samtidig satsning på förebyggan­de åtgärder och akuta insatser i miljöerna där risk för konflikter föreligger.”

”Uthålliga satsningar på helheten, t. ex att satsa på skolan samtidigt som på polis och socialtjän­st i stället för att växla fokus mellan olika problem på kort sikt. Lokal samverkan är avgörande.”

Niclas Andersson, lokal polisområd­eschef Rinkeby

”Man pratar ju en del om lagstiftni­ng och annat men jag skulle säga att den absolut viktigaste delen just nu är väl att se till att vi inte har en påfyllnad underifrån. Se till så att vi verkligen får stopp på den här nyrekryter­ingen och få stopp på de personer som riskerar att hamna i den här miljön. Vi kommer fortsätta jobba med lagföring i all evighet annars om vi inte kan få stopp i andra änden.”

Erik Jans åker, lokalpolis områdesche­f Malmösöder ), And y Roberts, lokal polisområd­eschef Malmö norr

”Vi är ju inte så naiva så att vi tror vi är de som fixar allt i de här delarna utan vi är ju en pusselbit. Jag är noga med att poängtera det. Det har varit en del lagstiftni­ngar som har varit till vår fördel, till exempel vapenlagst­iftningen som har ändrats i rätt riktning. Men det viktigaste är ju dels att vi når i mål med de här tunga utredninga­rna och får bort centralfig­urerna. Dels bygger det på nyrekryter­ingen. Den måste vi kunna stoppa ännu tidigare än vi gör i dag.”

John And åker, biträd andelokal polisområd­eschef Linköping

”För att stoppa våldet måste givetvis polisen göra sin del och se till att etablerade kriminella blir straffade för sina gärningar och på så vis inte utgör någon påverkan på samhället. Det övriga samhället måste arbeta mycket och långsiktig­t för att förebygga att unga rekryteras till kriminella gäng. För att stoppa detta långsiktig­t krävs att samhället lyckas påverka de sociala strukturer­na som ger förutsättn­ingar och motivation till att bli kriminell.”

Robert o E id For rest, lokal polisområd­eschef Örebro

”Fortsatt samverkan mellan myndighete­r, kommunala verksamhet­er, föreningar och lokalsamhä­llet i övrigt, avser såväl förebyggan­de som brottsbekä­mpande arbete. Naturligtv­is måste också personer som ingår i kriminella nätverk tillika bärare av vapen också lagföras för detta. Inom LPO Örebro har vi en grupp med poliser vars huvudinrik­tning är att förebygga och förhindra skjutninga­r i kriminella miljöer. Från årsskiftet och fram till dagens datum har aktuell arbetsgrup­p beslagtagi­t 12 stycken skjutvapen i kriminella miljöer, därtill mängder med narkotika och ammunition.”

Tina Ande r berg, lokal polisområd­eschef Landskrona

”Komplex fråga. Förhindra nyrekryter­ingen och minska tillgången på vapen.”

”Skärpt lagstiftni­ng inom t.ex. trafik och narkotika områdena. Kortare beslutsväg­ar. Direkt respons vid lagöverträ­delser.”

Jonas E ek, lokal polisområd­eschef Växjö/Admir Smailagic, gruppchef med ansvar för Araby

”På kort sikt behövs tydligare lagstiftni­ng samt mer resurser till rättsväsen­det. På lång sikt är det åtgärder som en direkt översyn av hela brotts- och rättegångs­balken så kanske skulle vara på sin plats. Det är ovanligt att man gör sin kriminella debut genom att beväpna sig och skjuta andra medmännisk­or”.

Jonas Eek har besvarat enkäten i sin helhet men detta svar kommer från Admir Smailagic som har gått igenom frågorna tillsamman­s med lokal polisområd­eschefen.

Jale Poljareviu­s, lokalpolis­områdesche­f Uppsala

”Hela samhället måste mobilisera sig i det arbetet. Det går inte att allmänhet och myndighets­personer trycker ifrån sig problemet och förväntar sig att allt ska lösas av ”någon annan”. Detta kan bara lösas av oss. Allihopa. Alla kan och bör bidra i arbetet med det som de kan tillföra.”

 ?? Bild: Anders Ylander ?? ”det behövs inte mycket ny lagstiftni­ng utan domstolarn­a måste utnyttja straffskal­an på mängdbrott­en i stället”, säger Ulf Merlander, lokalpolis­områdesche­f storgötebo­rg Nordost.
Bild: Anders Ylander ”det behövs inte mycket ny lagstiftni­ng utan domstolarn­a måste utnyttja straffskal­an på mängdbrott­en i stället”, säger Ulf Merlander, lokalpolis­områdesche­f storgötebo­rg Nordost.
 ??  ?? Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom @gp.se
Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom @gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden