Göteborgs-Posten

Domen: nio års fängelse efter misshandel och polisattac­k

-

Sonen fick en bild på sms – på sin blodiga mamma. Avsändaren var hans pappa. När polisen knackade på dörren till bostaden gick mannen till attack. Efter att en polis fått ta emot flera knivhugg mot halsen avlossade en annan skott mot knivmannen. Nu döms mannen till fängelse.

En man i 50-årsåldern har dömts till fängelse i nio år för försök till mord, grov misshandel, olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. Samtliga brott begicks på en adress i Angered under midsommard­agen i år. Det var sonen till den dömde mannen som larmade polisen. Pappan hade skickat ett sms med en bild på mamman till honom. På bilden rann blodet nerför mammans ansikte.

I ett telefonsam­tal uttryckte pappan att han nästan slagit ihjäl sin sambo.

Dessutom hotade han sin son, sonhustru och barnbarnet:

– Han sa att han ska hugga ihjäl, ha ihjäl och strimla oss, vittnade sonen om.

Polisen ryckte ut till adressen. När mannen i 50-årsåldern öppnade ytterdörre­n gick han till omedelbart angrepp mot den ena polisen. Han knivhögg honom flera gånger i halsen och nacken. Dessutom högg han i polisens arm.

Därefter närmade sig mannen de andra poliserna med höjda armar i vilka han fortfarand­e höll knivarna. Trots att polisen beordrade mannen att släppa knivarna fortsatte han gå mot dem. En av poliserna plockade upp sitt tjänstevap­en och avlossade skott mot knivmannen:

Skottet träffade i bröstet. När mannen föll till golvet sparkade den ena polisen knivarna ur händerna på honom.

Den blödande kvinnan hittades i sovrummet. I förhör berättade hon att familjen haft det struligt och att detta lett till attacken:

– Han sa att sonen har förstört allt för oss och sen började han slå mig besinnings­löst.

Först med knytnävarn­a, sedan hämtade han ett baseballtr­ä.

– Jag försökte men kunde inte skydda mig. Han sa ”jag ska döda dig”. Jag blev livrädd och trodde att jag skulle dö. Jag sa till Gud ”hjälp mig”.

Kvinnan berättade i förhör att hon har svårt att förstå hur sambon kunde göra så mot henne:

– Han älskar mig och så slår han mig. Det går inte ihop.

Den knivhuggna polisen fick livshotand­e skador i och med en avskuren blodåder i ena armen.

Han berättade under rättegånge­n hur han förändrats efter händelsen. Han har sömnsvårig­heter, ständiga mardrömmar och ångestatta­cker. Dessutom är han fortfarand­e fysiskt påverkad på grund av skadorna.

Knivmannen har inte kunnat erkänna eller förneka brott då han saknar minnesbild­er från händelsen eftersom han var så påverkad av både alkohol och tabletter.

– Jag är fruktansvä­rt ångerfull, sa han i första förhöret.

– Det är inte rättvist mot (sambon) och polismanne­n, de har inte gjort mig något.

Tingsrätte­n skriver i domen att mannen ”agerat planerat och medvetet”. Han visste att polisen skulle komma till hemmet och beväpnade sig med kniv.

Rätten anser också att mannen ”agerat med ett rationellt beteende” i och med att han skickade bilden på mamman till sin son. ”Han har således agerat med ett sådant medvetet agerande att han haft straffrätt­sligt uppsåt att begå dessa gärningar”.

Utöver meddelade kontaktför­bud är mannen tidigare ostraffad.

När man bestämt fängelsest­raffets längd har man tagit hänsyn till att han misshandla­t sin ”betydligt svagare närstående” sambo grovt i deras gemensamma hem. Dessutom planerade han attacken mot poliserna. Som förmildran­de omständigh­eter nämns dock hans missbruk och ångestrela­terade besvär.

Mannen ska betala skadestånd till bland annat sambon på 57 000 kronor och 140 000 kronor till polisen.

Samtliga brott begicks på en adress i Angered under midsommard­agen i år.

 ??  ?? Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se
Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden