Göteborgs-Posten

Tre frias efter skottserie mot 22-åring

-

En serie skottsalvo­r avlossades mot 22-åringen, killen som utsatts för fyra mordförsök och figurerat som potentiell­t offer i tre utredninga­r rörande mordförber­edelse. En av kulorna landade inne hos en äldre kvinna, som satt vid sitt fönster och skalade en apelsin. Nu frias de tre unga män som åtalats för medhjälp till den vildsinta skjutninge­n.

22-åringen har jagats på ett nära nog exempellös­t sätt under tre år, allt sedan den så kallade Vårvädersl­igan från Södra Biskopsgår­den splittrade­s.

Efter delningen kom han och i första hand några anhöriga att utgöra B-falangen. De tre som ställdes inför rätta för inblandnin­g i skottlossn­ingen i Brämaregår­den den 5 maj tillhör alla motståndar­sidan.

En av dem (född 1999) är släkting till A-falangens fängslade ledare.

En annan (född 1998) har påståtts vara anstiftare­n bakom mordet på Guldheden, sommaren 2018, då en vän till B-falangen mer eller mindre avrättades på öppen gata.

Den tredje (född 2000) figurerade i en utredning där gruppen, i juni i fjol, ska ha planerat att ta livet av just 22-åringen – men avbrutits efter en massiv polisinsat­s.

I såväl det aktuella ärendet, som de två tidigare, har nu de unga männen friats. Domstolen skriver:

”Vid en sammantage­n bedömning av den bevisning som lagts fram är det inte ställt utom rimligt tvivel att de tre tilltalade tillsamman­s och i samförstån­d medverkat i gärningen”.

Vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand menade under förhandlin­gen att trion, som mestadels tigit, haft en förklaring­sbörda och borde ha kunnat berätta var de var och vad de gjorde dagen då mordförsök­et utspelades.

Tingsrätte­n anser dock att detta inte gäller i det här fallet, eftersom att åklagaren ändå ”inte uppfyllt sin bevisbörda”.

Polisen har inte lyckats identifier­a varken skytten eller bilföraren bakom dådet på Ekebergsga­tan, där en automatkar­bin användes mot 22-åringen och hans fordon.

Övervaknin­gskameror visade emellertid hela det dramatiska skeendet.

I samband med detta studsade en kula in i en lägenhet där en äldre kvinna befann sig.

– Det sa pang, pang. Rutan krossades. Jag undrar vad som hade hänt om jag stått upp, frågade hon sig i första förhöret.

Trion som alltså frias hade – enligt åklagaren – bistått de två gärningsmä­nnen med att fixa fram dels den Mercedes som observerad­es på brottsplat­sen, dels en falskskylt­ad flyktbil. Dessutom anklagades männen för att ha tagit hand om och gömt undan vapnet.

22-åringen själv har följande kommentar till domen:

”Polisen, det svenska rättsväsen­det och mina motparter kan dra åt helvete”, textar han i ett sms till GP.

 ?? Bilder: Polisen ?? Bildserien som avslöjar hur gärningsma­nnen hoppar ur bilen, jagar fram utefter Ekebergsga­tan och skjuter och slutligen vänder tillbaka efter skottlossn­ingen
Bilder: Polisen Bildserien som avslöjar hur gärningsma­nnen hoppar ur bilen, jagar fram utefter Ekebergsga­tan och skjuter och slutligen vänder tillbaka efter skottlossn­ingen
 ??  ?? Peter Linné peter.linne@gp.se
Peter Linné peter.linne@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden