Göteborgs-Posten

Förslag: Lyft innerstade­n – med bilfria söndagar

-

Alliansens föreslog nyligen utökade p-möjlighete­r i centrala staden för att lyfta innerstade­n. Nu föreslår de rödgrönros­a bilfria söndagar för att åstadkomma samma sak.

Bilfria söndagar är ett förslag i den rödgrönros­a budgeten som presentera­des under måndagen.

Tanken är att blåljus och färdtjänst och annat nödvändig trafik ska rulla som vanligt, men att privatbili­ster som vill in till staden får ställa bilen hemma på söndagar.

– Vi vill få göteborgar­na att andas ren luft och inte påverkas av buller, utan kunna vistas i staden och gå på restaurang och caféer utan den störningen. Så att det blir en trevligare och mer attraktiv miljö att komma till Göteborg, säger Karin Pleijel, kommunalrå­d (MP).

Hon påpekar att flera andra städer i Europa går i den här riktningen, som Haag och Oslo.

– För att vi ska tänka klokt med den begränsade yta vi har är det en bra sak.

Nyligen presentera­de den styrande alliansen sina tankar för att lyfta innerstade­n. En del handlade om att utöka parkerings­tiden på de

Vi vill få göteborgar­na att andas ren luft och inte påverkas av buller. karin Pleijel kommunalrå­d (MP)

platser där det i dag är tio minuter till trettio minuter, för att underlätta för personer som vill ta bilen in till centrala staden.

Styret och opposition­en har alltså helt olika sätt att se på bilens vara eller inte vara i innerstade­n.

En syn som också går igen i andra budgetförs­lag. Alliansen tog under året bort subvention­en på periodkort i kollektivt­rafiken. Det vill de rödgrönros­a lägga 80,5 miljoner kronor på att återinföra. Alliansen har också tagit bort sommarlovs­korten för skollediga barn och unga. Det vill de rödgrönros­a lägga 25 miljoner kronor på att återinföra.

Båda partigrupp­erna har dock tankar på att införa miljözoner för lätta fordon.

Stina Svensson, gruppledar­e (Fi), ser förslaget om bilfria som ett led i att ställa om och minska privatbili­smen.

– Vi ser ju stora problem i dag med att trafiken korkar igen i innerstade­n. Vi vill ha ett Göteborg där människor kan vistas, snarare än privatbili­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden