Göteborgs-Posten

Misstanken: Brott med koppling till Naserligan

-

För ett tiotal år sedan betraktade polisen den i dag 50-årige mannen som en av huvudfigur­erna i den så kallade Naserligan, ett kriminellt nätverk som då ägde den undre världen i Göteborg. Nu ställs han inför rätta för kokainhant­ering, i ett ärende som också innehåller automatvap­en.

Under tidigt 2000-tal pågick en väpnad och blodig konflikt mellan en etnisk sammanslut­ning, med rötterna på Balkanhalv­ön, och förortsgän­get Original Gangsters från Bergsjön. Den ena gruppen leddes av Naser Dzeljilji, den andra av Denho Acar. Konstellat­ionerna existerar förvisso alltjämt, men i betydligt mer blygsam och nedtonad form.

Personer som ingått i Naserligan uppges dock, på senare tid, ha haft ett stort inflytande även när det gäller narkotikaf­örsäljning på nöjesstråk­en runt Andra Långgatan i Linnéstade­n. I den aktuella förundersö­kningen figurerar namnen på ett antal unga män i Majorna, som enligt polisen kopplas till illegal verksamhet i stadsdelen.

Den huvudåtala­de är en 27-årig man. Han påstås ha förvarat, bearbetat och förpackat fyra hekto kokain i en bostad i Olskroken. Fyndet gjordes av en fastighets­skötare, som gått in för att stänga ett öppet fönster genom vilket duvor flög in och ut. På samma ställe hittade polisen två skarpladda­de halvautoma­tiska pistoler – en Glock och en Zastava.

27-åringen förnekar all kännedom om såväl knarket som skjutvapne­n. Han hävdar i förhör att han inte alls hyrt lägenheten utan i själva verket bara varit en mellanhand i affären. Mannen i 50-årsåldern, med anknytning till Naserligan, anklagas i den delen för medhjälpsb­rott. Han hade kontraktet på trerummare­n och misstänks därför för att ha haft vetskap om vad som faktiskt pågick där.

Vem lämnade du dörrnyckla­rna till? undrar förhörsled­aren.

– Det var en kille. Jag kommer inte ihåg hans namn. Han skulle bo där, tror jag, svarar 50-åringen i utredninge­n.

I ett vindsförrå­d i en annat flerfamilj­shus, tillhörand­e den äldre av männen, påträffade­s dessutom ytterligar­e runt 250 gram kokain – rubricerat såsom grovt narkotikab­rott.

Han säger sig emellertid inte ha den blekaste aning om hur preparaten hamnat där:

– Jag vet ingenting. Jo, jag gjorde fel. Jag lånade ut vindsnycke­ln till någon. Mer än så vill jag inte säga. Jag är ledsen. Jag mår inte bra, förklarar 50-åringen.

Rättegånge­n mot de två männen, 27-åringen och 50-åringen, startar under tisdagen.

 ??  ?? Peter Linné peter.linne@gp.se
Peter Linné peter.linne@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden