Göteborgs-Posten

Göteborgs äldste man Hans, 105, är död

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Göteborgs äldste man Hans Wennerberg fyllde 105 år i vintras. Nu har han gått bort, efter över ett sekel i Västsverig­e.

Han bodde visserlige­n i Surte, i Ale kommun, tills han var fem, men det var i Göteborg som Hans Wennerberg slog åldersreko­rd.

Han föddes 19 januari 1914 och fyllde 105 år i vintras, och var redan då Göteborgs äldste, levande man.

Samma år som han föddes inleddes första världskrig­et och under hans livstid utspelades andra världskrig­et, Koreakrige­t, Vietnamkri­get och Gulfkriget. 18 amerikansk­a presidente­r hann sitta i Ovala rummet i Vita huset, medan ett 20-tal män har suttit på svenska statsminis­terposten.

När Storbritan­niens drottning Elizabeth II föddes var Hans redan tolv år.

I lördags dog han efter några veckors ohälsa, 105 år och 273 dagar gammal. Då hade han varit med om en teknisk utveckling som började med radion och slutade med internet i fickformat. 1914 var höjden av modernt resande en T-Ford, 2019 skickas folk till internatio­nella rymdstatio­nen i rymdfarkos­ter.

Men Hans Wennerberg­s liv utspelade sig främst i Göteborg.

– Han var en person som alltid har varit vänlig och glad. En vänlig människa helt enkelt, berättar hans dotter Ulla Hedström.

Hans Wennerberg­s pappa och farfar hade varit målare, men själv var han intressera­d av blommor och odlingar.

– Jag minns mycket väl hur pappa kom hem en dag och sa att han skaffat mig ett jobb på Kristineda­ls trädgårdar, har han tidigare berättat i en intervju.

Senare jobbade han också i Trädgårdsf­öreningen, men Hans Wennerberg bytte sedan bana och började rita hus. Han byggde också det hus i Lerum som han och hustrun Britta fick sin första dotter i. Men snart bar det av till Göteborg igen och på senare år bodde han på Dicksons Hus äldreboend­e vid Danska vägen.

Intresset för växtriket följde med honom hela livet. I vintras såg han fram emot att vara i Trädgårdsf­öreningen när rosorna slog ut.

Enligt dottern Ulla Hedström var hans höga åldern inte ett hinder för att fortsätta leva livet.

– Det var först de sista åren som han såg sig själv som gammal. Han var väldigt aktiv länge och helt klar i huvudet, så han har hängt med i allt som har hänt.

Han var en bra bit över 100 år när han slutade använda datorn, som han lärde sig och använde på eget initiativ.

Ulla Hedström och hennes syster kommer minnas en pappa som alltid ville lära sig nya saker.

– Vi är också gamla nu, 70 och 77, men han var ändå alltid pappa för oss. Han var väldigt mån om oss och vi har alltid haft tät kontakt, säger Ulla Hedström.

Enligt folkbokför­ingen är det nu en man född våren 1915 som är Göteborgs äldste man, 104 år. Göteborgs äldsta levande person är en kvinna som föddes våren 1911 och nu är 108 år.

 ?? Bild: Privat ?? Hans Wennerberg blev 105 år och 273 dagar gammal.
Bild: Privat Hans Wennerberg blev 105 år och 273 dagar gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden