Göteborgs-Posten

Apotekstjä­nsts vd avgår efter krismöte

- Johanna Cederblad David Peterson

Materialbr­isten fortsätter och delar av sjukvården lamslås. Samtidigt avgår vd:n för leverantör­en Apotekstjä­nst. Under dagen i går träffade politiker bolaget för att diskutera problemen.

Varuförsör­jningsnämn­den är en gemensam nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanlan­d, Dalarna, Örebro och Sörmland som skött upphandlin­gen och införandet av Apotekstjä­nst som ny leverantör av förbruknin­gsartiklar till sjukvården.

I går förmiddag hade varuförsör­jningsnämn­den och Apotekstjä­nst ett möte för att diskutera läget. Direkt efter mötet lämnade Apotekstjä­nsts vd hastigt hotellet där mötet hölls, och vägrade att svara på frågor.

Ett par timmar senare stod det klart att han lämnat bolagets ledning. Han står inte längre som vd på bolagets hemsida, och bolaget ser ut att sakna ledning.

– Han avgår och kommer nu att fokusera på den delen som avser doshanteri­ng, säger Eric Aronson, inhyrd presstales­person för bolaget.

Någon ny vd är inte utsedd, förklarar han.

– Vi återkommer om det. När det blir kan han inte säga. Innebär detta att det är ett herrelöst bolag som nu ska ta hand om leveranser­na?

– Nej, vi återkommer så snart som möjligt, säger Eric Aronson.

Han är själv en konsult som hyrts in från en kommunikat­ionsfirma, och ingen i företagets styrelse vill uttala sig om det som sker.

– De har fullt upp med verksamhet­en. De har valt att samla pressinfor­mationen till en person, säger Eric Aronson.

Till Bolagsverk­et har vd:n lämnat in en anmälan om eget utträde ur företagets styrelse, uppger myndighete­n. Anmälan inkom i lördags, den 19 oktober, men har ännu inte registrera­ts.

Bechet Barsom (KD), ordförande i varuförsör­jningsnämn­den, kände inte till att vd:n lämnat sitt jobb.

– Däremot har Apotekstjä­nst sagt att de tagit in en veteran från Mediq, företaget som hade uppdraget innan Apotekstjä­nst tog över. Han är chef för något slags distributi­onsbolag hos Mediq.

Hur ser du på att leveranser­na nu ska ske från ett bolag som saknar ledning?

– Jag förutsätte­r att de tillsätter en ny.

Är du trygg med att Apotekstjä­nst nu klarar detta?

– De har ett jobb att göra nu. Det finns brister. Det som har hänt har inte uppkommit av sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden