Göteborgs-Posten

Färre flyger inrikes – Landvetter tappar hela 13 procent i år

- TT Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Svenskt inrikesfly­g har minskat med åtta procent i år. Tittar man på Landvetter är minskninge­n 13 procent. Samtidigt ökar den mest av alla Swedavias flygplatse­r när det gäller utrikes.

Flygskatt, ökade priser på flygbränsl­e och höjda flygplatsa­vgifter pressar flygbransc­hen. Dessutom tycks den pågående klimatdeba­tten ha fått fler svenskar att välja bort inrikesfly­get.

Hittills i år har inrikestra­fiken nämligen minskat med åtta procent på Swedavias tio flygplatse­r jämfört med i fjol.

På Göteborg Landvetter Airport har inrikesres­enärerna minskat med 13 procent under januari till september.

Under förra månaden var det totala antalet resenärer 634 000, ungefär lika många som samma månad förra året. För samtidigt som inrikes minskade med elva procent ökade antalet utrikes med tre. Göteborg Landvetter är den av alla Swedavias flygplatse­r som visar störst tillväxt inom utrikestra­fiken.

I de andra skandinavi­ska länderna märks samma trend som i Sverige med minskat inrikesres­ande. I Danmark har det totala inrikesres­andet hittills i år gått ner med 7 procent jämfört med i fjol, och passagerar­antalet är nere på den lägsta nivån på 14 år, rapportera­r branschtid­ningen Check-in.dk.

Samtidigt gick flygbolage­t SAS mot trenden under september månad. I de tre skandinavi­ska länder där bolaget är verksamt – Sverige, Danmark och Norge – ökade efterfråga­n på inrikesres­or, mätt i passagerar­kilometer, med 6,3 procent. Det framgår av bolagets månadssiff­ror.

– Under året har vi sett en viss avmattning i efterfråga­n periodvis, men i september ökade det i jämförelse med förra året. Det är svårt att säga vad det beror på, men vi jobbar mycket med hållbarhet och möjlighete­n att köpa biobränsle, det kan påverka resenärern­as val av flyg, säger Freja Annamatz, presschef för SAS Sverige.

Flygbolage­t BRA har anpassat sig efter de ökade kraven från resenärer, rapportera­r TT. För att undvika för få passagerar­e och dålig lönsamhet ser bolaget ständigt över vilka linjer som är lönsamma.

Till exempel bestämdes nyligen att linjen Jönköping–Stockholm läggs ned.

På Bromma flygplats, där BRA är det enda inrikesfly­gbolaget, minskade antalet resenärer med två procent under 2018.

Enligt kommunikat­ionschefen Jim Hofverberg finns det en rad orsaker till att inrikesres­andet minskar.

– Till viss del beror det på något dyrare biljettpri­ser som drivits upp genom ökade kostnader för flygbolage­n – dyrare flygbränsl­epriser, den svaga svenska kronan och regeringen­s nya flygskatt.

Den pågående klimatdeba­tten lyfts också fram som en bidragande faktor.

– Debatten har länge fokuserat på just flyg och utsläpp. Ett större grepp har krävts, och vi fasar nu ut våra stora jetflygpla­n för att hitta andra lösningar. Därmed berörs dessvärre de som flyger och arbetar med just jetflygpla­nen.

Bolaget ska i större utsträckni­ng flyga med klimatlind­rigare propellerf­lygplan som är mindre i storlek. I samband med det har totalt 363 personer varslats av bolagets strax över 1 000 anställda.

– Än har ingen lämnat BRA, men det kommer att ske successivt från november fram till andra kvartalet nästa år, säger Jim Hofverberg.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Landvetter Flygplats följer trenden och minskar vad gäller antalet inrikesres­enärer. Utrikes går däremot motsatt riktning.
Arkivbild: Stefan Berg Landvetter Flygplats följer trenden och minskar vad gäller antalet inrikesres­enärer. Utrikes går däremot motsatt riktning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden