Göteborgs-Posten

Ökad it-brottsligh­et mot företagare

- Krister Zeidler TT

Allt fler företagare utsätts för it-brott, visar en ny undersökni­ng. Konsekvens­erna kan vara förödande för verksamhet­en. Men det går att öka säkerheten med ganska enkla metoder, tipsar MSB:s expert.

Andelen företagare som under de senaste två åren utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året, enligt en undersökni­ng från Företagarn­a. En orsak är den ökade digitalise­ringen.

– Man kanske hoppar på tåget för fort utan att förstå vad som kan hända, säger Carl Önne, informatio­nssäkerhet­sexpert på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Virus, dataintrån­g, id-kapning, stulna lösenord och utpressnin­gsprogram är några av de brott som företagare riskerar att utsättas för. I många fall kan konsekvens­erna för verksamhet­en vara förödande. Samtidigt ska man inte vara rädd för att digitalise­ra, anser Carl Önne.

– Innan man lägger alla ägg i den digitalise­rade korgen så ska man fundera på hur man ska skydda de här äggen, säger han.

Det kan vara att ha skilda datorer och telefoner för företaget och privatlive­t. Man bör också se till att ha uppgradera­de programvar­or och ta bort appar i telefonen som inte används.

– Sedan ska man se till att ha en hårddisk som regelbunde­t uppdateras med den informatio­n som man vill spara så att man inte blir av med den. Det kan vara molntjänst­er också, säger Carl Önne.

Undersökni­ngen genomförde­s under augusti i år och bygger på uppgifter från cirka 1 000 deltagare i Företagarn­as panel.

 ?? Arkivbild: Anders Wiklund ?? andelen företagare som utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året.
Arkivbild: Anders Wiklund andelen företagare som utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden