Göteborgs-Posten

Snabba ryck när underhuset ska godkänna brexit

- Wiktor Nummelin TT

Inte då, inte nu – men kanske under veckan? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson får vänta vidare på att parlamente­t ska godkänna hans brexitavta­l. En oviss snabbbehan­dling inleds redan i dag.

Lagstiftni­ngspaketet – förkortad WAB – ska behandlas i rekordtemp­o, om Johnsons majoritets­ledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, får som han vill. Ett första allvarligt test sker då ledamötern­a ska godkänna hans tidsplan – en programpro­position – som syftar till att avsluta behandling­en i underhuset redan på torsdag.

– De som inte röstar för programpro­positionen röstar för att inte genomföra brexit till den 31 oktober, varnar Rees-Mogg i underhuset.

Regeringen hade visserlige­n helst velat se utträdesav­talet godkänt redan på förhand. Men det gick inte i lördags, då parlamente­t bestämde sig för att säga varken ja eller nej, utan bara att ett godkännand­e måste vänta till hela lagstiftni­ngen är slutbehand­lad.

Och det gick inte på måndagen, då talman John Bercow som väntat konstatera­de att inget nytt tillkommit sedan i helgen som skulle motivera ett nytt försök till omröstning.

Det gillas inte av regering och brexitanhä­ngare.

– Det är uppseendev­äckande hur ofta ni tillfredss­täller den ena sidan och inte den andra, klagar konservati­ve ledamoten Bernard Jenkin i en välformule­rad men svidande kritik av talmannen.

Bercow står dock på sig och anser att regeringen i stället ”bara” behöver se till att få lagen behandlad i vanlig ordning.

– Det finns inget som hindrar regeringen att få som den vill före månadsskif­tet, säger talmannen.

För att Boris Johnson ska kunna uppfylla sitt löfte om ett EU-utträde till den 31 oktober måste nu hela lagförslag­et skyndas igenom i rekordtemp­o.

Arbetet inleds på i dag, varpå ändringsfö­rslag kan föras fram av ledamötern­a. Redan då lär de första orosmolnen skocka sig.

”Det är en enorm uppgift, eftersom förslaget kommer att utsättas för en hel svärm av ändringsfö­rslag samtidigt som själva lagen är en bjässe. Det är som att be parlaments­ledamötern­a läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikred­aktör Norman Smith.

Samtidigt har Johnson brevledes redan bett EU om en förlängnin­g – även om han också skickat brev med budskapet att han helst vill slippa.

Det spelar inte någon större roll för EU, där både EU-parlamente­t och flera länder flaggar för att ta det lugnt och avvakta.

– Vi kommer att ge rådet att det behövs en fullständi­g ratificeri­ng i Storbritan­nien innan vi kan hålla vår slutliga omröstning, säger belgiske ledamoten Guy Verhorfsta­dt, ordförande i EU-parlamente­ts brexitstyr­grupp, till BBC.

– Jag har sagt flera gånger att jag inte har något emot en förlängnin­g i några dagar eller veckor, om det behövs för en bra lösning. Vi kommer att ha lite bättre översikt inom några dagar och då kommer vi att ta vårt ansvar och ta ett beslut, säger i sin tur Tysklands ekonomi- och energimini­ster Peter Altmaier i tysk radio.

Det finns inget som hindrar regeringen att få som den vill före månadsskif­tet John bercow Talman

 ?? Bild: House of Commons ?? talman John bercow tillät inte någon ny omröstning om boris Johnsons utträdesav­tal i går..
Bild: House of Commons talman John bercow tillät inte någon ny omröstning om boris Johnsons utträdesav­tal i går..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden