Göteborgs-Posten

Interna stridighet­er inom ett splittrat demokrater­na

-

Håll ihop. Demokratis­ka strateger uppmanar presidentk­andidatern­a att enas. Men det är lättare sagt än gjort. Elizabeth Warren och Bernie Sanders går starkt. Och Joe Biden har börjat backa.

Den formella riksrättsu­tredningen fortsätter med oförminska­d styrka. Denna process sker samtidigt som Donald Trump försöker skapa en brandmur mellan sig själv och de som vittnar under ed. Trump samlade nära rådgivare under helgen på presidente­ns weekendstä­lle Camp David för att lägga upp strategin.

Den demokratis­ke kongressle­damoten Adam Schiff står i centrum för utfrågning­arna och Trump hamrar in att Schiff är korrupt. Presidente­n kallar också den demokratis­ka talmannen Nancy Pelosi , som meddelade att riksrättsu­tredningen inletts – för galen.Republikan­erna planerar en misstroend­eomröstnin­g, riktad mot Schiff.

Stabschefe­n Mick Mulvaney försöker att komma ifrån de direktsänd­a uttalanden som han gjorde i förra veckan. Han bekräftade då att det handlade om ett givande och tagande – ”quid pro quo” – i Ukraina. Mulvaney ses nu som en belastning av Vita huset och diskussion­er förekommer om att han måste ersättas.

På den demokratis­ka sidan hettar valkampanj­en upp samtidigt som demokrater­na i kongressen vill hålla fokus på riksrättsp­rocessen och den omröstning om riksrätt som kan bli aktuell redan i slutet av november.

De demokratis­ka kandidater­na har hittills hållit ett lågmäld ton sinsemella­n men klyftan har vidgats betydligt de senaste dygnen. Bernie Sanders är på allvar tillbaka efter sin hjärtopera­tion och har – som äldste kandidat med sina 78 år – fått stöd av den yngsta medlemmen av representa­nthuset, 29-åriga Alexandra Ocasio-Cortez. De samlade under helgen 25 000 jublande anhängare i Queens i New York och väntas snart få uppslutnin­g på valfältet av de två andra radikala nyvalda demokratis­ka kvinnorna i representa­nthuset, Ilhan Omar och Rashida Tlaib.

Därmed har den radikala falangen inom det demokratis­ka partiet formerat sig. Elizabeth Warren – som också befinner sig på vänsterkan­ten – kan dra sig något mer mot mitten och slippa anklagelse­rna om att vara socialist och kommunist och för radikal för medel-Amerika.

Warren ligger nu jämnt med Joe Biden som länge ledde stort i opinionsmä­tningarna.

Både Warren och Sanders är magneter för kampanjbid­rag och har var och en samlat in tre gånger så mycket mer pengar som Joe Biden som, närmast desperat, vädjar om pengar från alla som återfinns på demokratis­ka mejllistor.

Den hårdnande kampanjen har lett till att Biden ställer tuffa frågor till Warren om hur hon tänkt sig finansiera sina förslag, framförall­t en omfattande sjukvårdsr­eform. En pressad Warren har lovat att återkomma med detaljer ”inom kort.”

Hillary Clinton har skapat ytterligar­e problem inom demokrater­na genom att hävda att Tulsi Gabbard, som ligger i botten i det demokratis­ka fältet, skulle vara intressant för Ryssland som en tredje kandidat om hon lämnar det demokratis­ka fältet. Detta på samma sätt som Clinton anklagade de grönas kandidat Jill Stein för att vara rysk favorit 2016.

Men Vita huset ser också faror bland republikan­er som kan tänkas utmana Donald Trump i ett osäkert läge. Mitt Romney – senator och tidigare presidentk­andidat – är öppet kritisk om Syrien men har också på ett privat twitterkon­to – under namnet ”Pierre Delecto” – haft negativa synpunkter. Romney förlöjliga­s av Trumpvänli­ga republikan­er för att han använder ett franskklin­gande namn och för att han inte öppet uttrycker sina åsikter.

 ?? Bild: John Minchillo ?? Joe biden tappar stöd och elisabeth Warren är inte längre längst ut på vänsterkan­ten.
Bild: John Minchillo Joe biden tappar stöd och elisabeth Warren är inte längre längst ut på vänsterkan­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden