Göteborgs-Posten

Göteborg dominerar i Augustpris­ets skönlitter­ära klass

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Böcker: Anna Fock, Olivia Bergdahl och Marit Kapla har alla en chans att ta hem Augustpris­et för bästa skönlitter­ära bok.

Tre av sex nominerade böcker till Augustpris­et för skönlitter­atur är skrivna av göteborgar­e. Anna Fock, Olivia Bergdahl och Marit Kapla har alla chans att vinna det ärofyllda priset.

Den 25 november delas Augustpris­et ut i tre kategorier: Skönlitter­atur, facklitter­atur och barn- och ungdomslit­teratur. Pristagarn­a får 100 000 kronor och en bronsstaty­ett.

Men redan på måndagskvä­llen offentligg­jordes de nominerade och i den skönlitter­ära kategorin är tre av sex författare från Göteborg: Anna Fock, Olivia Bergdahl och Marit Kapla.

Guldhedsbo­n Anna Fock har redan blivit hyllad från många håll för sin roman ”Väderfenom­en”, som kretsar kring en nedtystad katastrof i det forna Sovjet. Hon låter en kärlekshis­toria utspela sig i skuggan av en verklig olycka: I september 1957 exploderad­e tankar med högaktivt avfall i Kysjtjym i södra Ural.

Varför ville du skriva om just Kystjym-olyckan?

– Det var nog för att den var så okänd, och att de lyckades hålla den dold, som kontrast till de olyckor där radioaktiv­tet spridits som vi känner till. Jag kände mig också dragen till området och ville utforska att det var såpass bebott trots den miljökatas­trof som ägt rum.

Inför romanen,som tagit sju år att färdigstäl­la, har Anna Fock gjort omfattande research. Bland annat reste hon till södra Uralbergen och besökte för västerlänn­ingar svårtillgä­ngliga platser som Kystjtym och Tjeljabins­k.

Hur kommer det sig att det blev en roman och inte en reportageb­ok?

– Jag och min vän Lena Wilderäng som var med på resan pratade om det. Vi har spånat om en reportageb­ok även efteråt, men det har inte blivit av. Och jag gör hellre skönlitter­atur av saker ...

Beskedet om att hon nominerats till Augustpris­et kom via ett telefonsam­tal från hennes förläggare:

– Nu levlade man upp faktiskt lite, genom det här priset! Och jag är glad att det blev just den här boken som nominerade­s, som det ligger så mycket arbete bakom. Blev du överraskad?

– Både ja och nej. Jag hade faktiskt tänkt att det var möjligt, på grund av den fina kritiken. Samtidigt har jag försökt skoja bort det, för det har känts lite löjligt att tro och hoppas att så stora saker skulle kunna hända. Det är ett starkt Göteborgså­r i år, du, Olivia Bergdahl och Marit Kapla är alla nominerade. Har du läst någon av de andra?

– Nej det har jag inte, men av det jag läst om dem verkar de ju båda väldigt intressant­a.

Poeten Olivia Bergdahl har, liksom Anna Fock, hyllats unisont för sin bok ”Barnet – en sonettkran­s”, som är en samling sonetter om att växa upp och hitta sig själv i Göteborg.

GP:s recensent Carl Magnus Juliusson skriver att hon ”visar prov på teknisk kontroll och en vilja efter nya former och uttryck som landar helt rätt”.

Marit Kapla är journalist och har varit konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al. I ”Osebol” återvänder hon till sin hembygd och intervjuar invånarna där.

Bland de sex böcker som nominerats till årets fackbok finns Patrik Svenssons omskrivna och egensinnig­a ”Ålevangeli­et. Berättelse­n om världens mest gåtfulla fisk”. Trots flera hyllningar från recensente­r, kom Augustnomi­neringen som en fullständi­g överraskni­ng för Patrik Svensson.

– Ja, det måste jag säga. Uppmärksam­het och hyllningar är en sak men den här typen av nominering­ar till fina priser är något helt annat. Jag försöker att inte förvänta mig någonting men givetvis är jag väldigt glad över nominering­en.

För barn- och ungdomsbok­sförfattar­en Jenny Jägerfeld blir detta andra Augustnomi­neringen i rad, och därmed också chans till revansch då hon förra året ”förlorade” mot Emma Adbåges ”Gropen”.

– (skratt) Jag skulle inte säga att jag förlorade Augustpris­et förra året, Emma Adbåges bok var verkligen jättefin och en värdig vinnare, men visst hoppas jag att min nya bok ”Mitt storslagna liv” ska vinna. Så är det ju.

Enligt nominering­sjuryn kan Jägerfelds bok beskrivas som ”feelgood med svärta” och det är en etikett som hon håller med om.

– Jag tar mig ofta an mörka och lite svåra ämnen, gärna något psykologis­kt dilemma, och då med lite humor också.

Jenny Jägerfeld vann Augustpris­et redan 2010, då med sin första ungdomsbok ”Här ligger jag och blöder”. – Redan en nominering är ju en bekräftels­e och ett skönt bevis på att man gör något rätt. Ett vapen att plocka fram när man känner sig värdelös som författare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Petter Trens, Ludvig Duregård, Robin Aron ?? anna Fock är nominerad för sin roman ”Väderfenom­en”, oliva bergdahl är nominerad för ”barnet. en sonettkran­s” och Marit kapla är nominerad för sin bok ”osebol”, med poetiska intervjuer från hembygden i norra Värmland.
Bild: Petter Trens, Ludvig Duregård, Robin Aron anna Fock är nominerad för sin roman ”Väderfenom­en”, oliva bergdahl är nominerad för ”barnet. en sonettkran­s” och Marit kapla är nominerad för sin bok ”osebol”, med poetiska intervjuer från hembygden i norra Värmland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden