Göteborgs-Posten

Årets nominering­ar mer blandade

- Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

Kommentar

Mikaela Blomqvist kommentera­r Augustjury­ns val, och vill både dra ifrån och lägga till titlar bland de nominerade. Valen av de poetiska böckerna ”Osebol” och ”Barnet: en sonettkran­s” väcker hennes årliga Augustpris­ilska.

Förra årets Augustpris­nominering­ar väckte ilska, dock inte hos mig. Tvärtom tyckte jag att juryns underlåten­het att på slentrian nominera Sara Stridsberg­s och Jonas Hassen Khemiris misslyckad­e romaner var uppiggande.

Årets nominering­ar är mer blandade än i fjol. Få böcker kunde vara mer väntade än Steve Sem-Sandbergs hyllade ”W”. Jag tror att jag var ensam om att i min recension ha en försiktig invändning mot boken. Trots sitt dokumentär­a underlag är ”W” i stort en traditione­ll roman. Det gäller också för tre av de andra böcker som nominerats: Nina Wähäs ”Testamente”, Anna Focks ”Väderfenom­en” och Daniel Gustafsson­s debut ”Odenplan”. För full transparen­s: jag har bara bläddrat i de tre böckerna och kan inte yttra mig om dem. Ändå skulle jag gärna lägga Lina Wolffs ”Köttets tid” till listan.

Intressant är förstås

att de många böcker med självbiogr­afisk grund som getts ut under året helt saknas i nominering­arna. Bland dem hade jag framför allt velat se Katarina Frostenson­s ”K” få pris. För den som klarar av att läsa boken som litteratur istället för en skvaller- eller debattbok är det en mycket vackert skildring av vad det innebär att leva som läsande och tänkande människa. Också Linda Boström Knausgårds suggestiva minnesarbe­te i ”Oktoberbar­n” hade förtjänat en nominering.

Olivia Bergdahls nominerade ”Barnet. En sonettkran­s” är mycket riktigt en sonettkran­s, men är det poesi? Jag tycker mest den liknar en väl genomförd skoluppgif­t. Om nu juryn intressera­r sig för bunden vers hade jag hellre sett en nominering till Håkan Sandells 40 elegier i ”Musiken av aldrig och ingenting”.

Likaså har jag

svårt att acceptera att Marit Kaplas expansiva missbruk av radbrytnin­gen i ”Osebol” har nominerats. Det är en vanlig intervjubo­k tvångsstöp­t i poesins form. Ann Jäderlunds ordknappa ”Ensamtal” använder färre ord och får med dem sagt betydligt mer. Det är det som är lyrik. Sedan saknar jag också Kjell Espmarks ”Kvällens frihet”. Det är en elegant och intelligen­t diktbok om den sena stilen, hos poeten själv och ett antal föregångar­e. Att hela två diktsamlin­gar är nominerade borde man kanske vara tacksam över. Och ändå är det de som väcker den årliga Augustpris ilskan hos mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden