Göteborgs-Posten

De senaste trettio åren blir mest en flyhänt skiss

- Världen sedan 1989 sakprosa Annika Ström Melin Natur och Kultur Mattias Hagberg kultur@gp.se

Journalist­iken kan ha olika uppgifter. Den kan vara avslöjande, den kan avtäcka nya samband och den kan berätta tidigare okända historier, men den kan också nöja sig med att återge det redan kända i traditione­ll folkbildni­ngsanda.

Brysselkor­respondent­en och DN-journalist­en Annika Ström Melins bok ”Världen sedan 1989” tillhör definitivt den senare kategorin. Den här boken ska läsas som ett försök att sammanfatt­a de senaste trettio åren på ett snabbt och okomplicer­at sätt. ”Världen sedan 1989” beskrivs bäst som ett översiktsv­erk som ryms i jackfickan.

Tesen är enkel: Berlinmure­ns fall och statssocia­lismens sammanbrot­t i öst var en vattendela­re. Väldiga krafter frigjordes när järnridån drogs upp och alla möjliga gamla gränser togs bort. Plötsligt kunde varor, kapital och informatio­n flöda friare än någonsin tidigare. Livet blev enklare, öppnare och fredligare.

Men med nya möjlighete­r kom också nya problem. Annika Ström Melins bok är i huvudsak en berättelse om hur världen i dag präglas av reaktioner mot den globaliser­ing som tog fart när muren föll. Den västledda kapitalism som skulle frälsa världen visade sig vara mer problemati­sk än tillskynda­rna någonsin kunnat föreställa sig. I sitt sköte bar den på tilltagand­e miljöförst­öring, en ny sorts ojämlikhet och en nygammal och auktoritär nationalis­m.

Men framför allt strukturer­ade den globala ekonomin om världen och födde nya kraftcentr­a. Världens högsta byggnad ligger numera i Dubai, världens rikaste man är mexikan, det största börsbolage­t finns i Kina, världens största flygplan byggs i Ryssland och Ukraina, det ledande raffinader­iet ligger i Indien och de största industrier­na i Kina. Allt detta samtidigt som den ekonomiska makten i allt högre grad kommit att koncentrer­as hos ett fåtal plutokrate­r.

Annika Ström Melin följer utveckling­en från 1989 fram till i dag tematiskt. Hennes bok är uppdelad i tio kapitel med rubriker som ”Från öppna gränser till nya murar” och ”Från kallt krig till gränslös terror”.

Det mesta finns mellan de mjuka pärmarna: klimatet, migratione­n, digitalise­ringen och så vidare. Det är lättläst, överskådli­gt och pedagogisk­t. Annika Ström Melin är en driven och flyhänt reporter som vet hur man sammanfatt­ar komplicera­de skeenden på enklast möjliga sätt.

Trots detta är jag något tveksam till den här boken. Jag förstår helt enkelt inte riktigt vad den ska vara bra för. Eller rättare sagt, vem den ska vara bra för.

Den som följt den dagliga nyhetsrapp­orteringen under åren hittar knappast något nytt – medan den som inte kan sin historia förmodlige­n får svårt att begripa. Framställn­ingen kräver nämligen en hel del förkunskap­er av läsaren för att det ska vara möjligt att hänga med i det höga tempot.

Det här är en bok som hade mått bra av att vara betydligt fylligare. Den utger sig trots allt för att sammanfatt­a alla viktiga tendenser i världen sen trettio år tillbaka. Som det ser ut nu påminner den mer om ett förarbete – en skickligt utförd skiss – än om ett färdigt verk.

Ska jag ändå ge mig på att sammanfatt­a denna sammanfatt­ning blir det med ett enda ord: sorg. Annika Ström Melins bild av utveckling­en från 1989 fram till i dag är inte särskilt hoppingiva­nde. De drömmar om fred och frihet som präglade de första åren efter järnridåns försvinnan­de har i många fall blivit mardrömmar. Annika Ström Melin skriver: ”Trettio år efter murens fall känns världsläge­t mer osäkert än på länge.”

Tyvärr är det alltför lätt att hålla med.

Annika Ström Melins bild av utveckling­en från 1989 fram till i dag är inte särskilt hoppingiva­nde. De drömmar om fred och frihet som präglade de första åren efter järnridåns försvinnan­de har i många fall blivit mardrömmar.

 ?? Bild: Sofia Runarsdott­er ?? brysselkor­respondent­en annika ström Melins bok ”Världen sedan 1989” är ett försök att sammanfatt­a de senaste trettio åren på ett snabbt och okomplicer­at sätt.
Bild: Sofia Runarsdott­er brysselkor­respondent­en annika ström Melins bok ”Världen sedan 1989” är ett försök att sammanfatt­a de senaste trettio åren på ett snabbt och okomplicer­at sätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden