Göteborgs-Posten

Rönnberg varnar Raymond för att tänka för mycket

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han är uttagen till Juniorkron­orna som underårig. Och i Frölunda får Lucas Raymond, 17, fortsatt stort förtroende. – Det finns alltid en risk att vi hämmar hans kreativite­t med försvarstä­nk och struktur, säger Roger Rönnberg.

När Juniorkron­ornas förbundska­pten Tomas Montén precis har plockat ut en trupp till landslagst­urneringen i Finland i början av november så finns förstås Frölundas Samuel Fagemo med. Men även den 17-årige Lucas Raymond har tagit plats i truppen, som förstås ses som en fingervisn­ing inför den kommande VM-turneringe­n som ska spelas i Tjeckien vid årsskiftet.

Och under tolv spelade SHL-matcher har Raymond snittat 10.20 i speltid – och gjort ett mål och två assist. Vad säger du om den utveckling­en, Roger Rönnberg?

– Lucas utvecklas på de saker som ligger långt från hans natur. Det är såna saker som han lär sig nu, att spela bra försvarssp­el och att spela bra i lagets struktur. Jag tror att när de sakerna blivit en vana för Lucas, att han inte behöver åka omkring och tänka på de sakerna ... ja, då kommer vi också att få se hans flärd, det han absolut är bäst på: hans offensiva egenskaper!

Själv tycker Raymond att det går åt rätt håll.

– Det har blivit bättre och bättre under säsongen. Det har ju varit lite upp och ner beroende på hur mycket jag har spelat, säger han. Vad saknar du själv – fler poäng, kanske?

– Självklart är det alltid kul att göra mål och assist. Det är en sån spelare som jag vill vara. Men det kommer från att ta mer ansvar med pucken och att vara mer framåtluta­d i matcherna, säger Lucas Raymond.

Det finns också en risk när unga

”Det är självklart tufft, men det blir en process och du måste nånstans få ihop alla delarna och börja bakifrån. Jag känner att det börjar klaffa – och då är det bara att luta sig ännu mer framåt och göra mer offensivt! Lucas raymond

spelare ska byta J20-hockey mot SHL.

– Jag tror inte att jag tappar kreativite­ten. I början är det annorlunda, det är klart. Du ska lära dig ett nytt spelsystem i en så pass bra liga som SHL. Det är självklart tufft, men det blir en process och du måste nånstans få ihop alla delarna och börja bakifrån. Jag känner att det börjar klaffa – och då är det bara att luta sig ännu mer framåt och göra mer offensivt!

Raymond har också ökat i styrka, både på isen och i gymmet.

– Ja, utan tvekan! På isen känner jag att jag har mer balans, kan hantera flera olika situatione­r – och självklart är jag starkare i gymmet. Jag har ökat successivt under hela säsongen.

Vad blir nästa steg för Lucas?

– Han ska både kunna spela i vår struktur och oftare visa sina spetsegens­kaper från röda linjen och framåt. Han ska göra skillnad där och visar upp sin fina spelförstå­else där.

Finns det en risk att ni hämmar Raymonds kreativite­t med försvarstä­nk och struktur?

– Ja. Det finns alltid en risk att vi hämmar! Men vi är medvetna om den risken och vi jobbar för att få en balans på alla spelare mellan struktur och kreativite­t. Man behöver både och. Det är vårt grundtänk, säger Roger Rönnberg.

Och den minskade speltiden för Raymond i de senaste matcherna, den har en naturlig förklaring. Senast mot Malmö så spelade talangen exempelvis bara drygt åtta minuter, men det handlar inte om att Raymond ska ner i J20-laget för mer speltid.

– Vi tar vansinnigt många utvisninga­r just nu – och Lucas spelar inte boxplay. Det är den största förklaring­en till minskad speltid, säger Roger Rönnberg.

– Mmm. Jag får prata med mina lagkompisa­r om det – och se till att vi håller oss på isen, säger Raymond.

 ??  ?? talang under utveckling. Lucas raymond i Frölunda HC.
talang under utveckling. Lucas raymond i Frölunda HC.
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden