Göteborgs-Posten

Ekbom öppnar för att stanna kvar i Frölunda

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Viktor Ekbom, 30, är oerhört viktig för Frölunda när det kommer till spelet utan puck. Det oglamorösa slitet värderas högt i klubben – men backen sitter på ett utgående kontrakt. – Jag är öppen för att stanna, säger han.

Det är intensivt så det räcker och blir över på måndagens träning i Frölundabo­rg. Karl Stollery blir allt annat än nöjd när en axel från Johan Sundström träffar honom i ansiktet och det känns ibland som att den där gränsen är på väg att passeras.

– Det är så vi vill ha det! Korta och intensiva träningar där det ganska ofta händer att det blir lite sura miner, säger Viktor Ekbom som är tuff i i många av duellerna och fortsätter:

– Vi har pratat mycket om utvisninga­r och domarfokus och sagt att vi måste börja redan på träning att få bort det. Det är där det börjar, säger han.

Den nu 30-årige backen har fått mer speltid än han brukar på sistone i Frölunda. Något han kan tacka all speltid i boxplay för.

– Vi har haft ett väldigt bra boxplay! Särskilt i de två senaste matcherna där vi knappt har släppt till ett läge. Samtidigt har vi fått träna väldigt mycket på det ... det vill man ju slippa. Ju fler utvisninga­r du åker på dig desto större är sannolikhe­ten att pucken trillar in, säger han. Har ni samma taktik oavsett motstånd?

– Vi vill spela på samma sätt, ja. Men vi gör ändå lite småjusteri­ngar beroende på vilka spelare vi ställs mot. Samtidigt har de andra lagen börjat ändra på sättet de spelar i powerplay, det märker man tydligt nu när de möter oss.

Viktor Ekbom är sett till de fem senaste säsongerna den spelare som täckt överlägset flest skott i SHL. Sedan flytten från Örebro till Frölunda har antalet skottblock dock minskat eftersom han nu spelar i ett lag som är mer puckförand­e.

I Frölunda är det endast Karl Stollery och Jacob Moverare som täckt fler puckar.

– Det är väl en förmåga man kan ha, att få puckarna på sig. Det ger alltid energi till laget när någon täcker ett skott och det är alltid en bra känsla när man åker till båset efteråt, säger han. Tänker du någonsin två gånger när du kastar dig ner på isen?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Men ibland händer att jag efteråt tänker att ”oj, här var det tur att pucken inte träffade”. Men i stridens hetta då vill man bara vara i vägen ...

Tittar man i SHL-tabellen är det bara Rögle som är bättre än Frölunda. Skåningarn­a leder med en poängs marginal. Flera av spelarna hos de regerande mästarna har höjt sig ännu ett snäpp.

– Jag tycker att jag har tagit steg och det har känts jättebra i år. Jag tycker att jag är bättre med pucken nu. Jag är mer aktiv med pucken och mer involverad offensivt. Förra säsongen kände jag redan att jag var väldigt bra i spelet utan puck och det har jag byggt vidare på. Sen vill jag inte släppa på defensiven bara för att bli bättre offensivt, säger Viktor Ekbom.

Det är mycket snack om att Ryan Lasch och Rhett Rakhshani sitter på utgående kontrakt med Frölunda, men faktum är att även Viktor Ekbom gör det.

– Det finns med i bakhuvudet, det gör det. Det är ändå ens framtid, säger han.

Hur går tankarna?

– Såhär tidigt på säsongen har jag inte funderat så hemskt mycket. Jag vet vad jag vill och det vet de som represente­rar mig också.

Du vill stanna?

– Ja, jag är öppen för att stanna. Sen får vi se vad som händer. Det kan hända mycket på en säsong.

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? Viktor ekbom har öppnat för att fortsätta i Frölunda. och han har fått mycket speltid, framför allt i numerära underlägen.
Arkivbild: Carl Sandin Viktor ekbom har öppnat för att fortsätta i Frölunda. och han har fått mycket speltid, framför allt i numerära underlägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden