Göteborgs-Posten

Häcken tar kvalkonfli­kten förbundet

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Göteborgs Fotbollför­bund erkänner informatio­nsbrister – men ger inte Häckens damlag någon direktplat­s till division 2. Kvalkonfli­kten går nu vidare till Svensk Fotbollför­bundet.

När Häcken firade serieseger­n i division 3B i slutet av september trodde de att uppflyttni­ngen till division 2 var säkrade.

De hade fel.

Senare visade det sig att de skulle behöva kliva in i ett kvalspel mot det högst placerade behöriga laget i division 3A.

Besvikelse och ilska uppstod.

Häcken ansåg sig ha rätt till en direktplat­s till division 2 och hänvisade bland annat till det rådande regelverke­t – alltså tävlingsbe­stämmelser­na.

I kapitel 2 paragraf 9 går det att läsa: ”Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs”. Och något annat föreskrivs inte vad gäller damseriern­a.

En anmälan mot Göteborgs Fotbollför­bunds tävlingsko­mmitté skickades in till Göteborgs Fotbollför­bunds styrelse.

De har nu tagit upp och fattat ett beslut i ärendet.

Det går mot Häcken – trots att styrelsen erkänner att de har brustit i informatio­n.

”Vårt beslut är att kval skall genomföras mellan de två bästa behöriga lag i Damer div 3A och 3B”, skriver de i beslutet.

Beslutet motiveras med att division 2 är en regional serie samt att ”den förändring som ligger till grund för situatione­n o beslut om kval har tillkommit efter ett omfattande arbete av en arbetsgrup­p bestående av ett antal Damförenin­gar. Detta har sannolikt inneburit att förändring­en är väl känd bland våra Damförenin­gar”.

Häcken har redan överklagat beslutet till Svenska Fotbollför­bundet.

De hänvisar bland annat återigen till Tävlingsbe­stämmelser­na där det inte står något om kval till division 2 och konstatera­r att sannolikhe­ten för att klubbar känt till beslutet är ”irrelevant i sammanhang­et” – ”stipulerad­e regler ska råda”.

I sitt överklagan­de till Svenska Fotbollför­bundet yrkar Häcken på uppflyttni­ng för sig själva och Älvsborg FF, det högst placerade behöriga laget i division 3A.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden