Göteborgs-Posten

Oro för ökat våld när Hisingen sparar

- tobias.andersson.akerblom @gp.se Tobias Andersson Åkerblom

Nedskärnin­gar i satsningen på ungdomar kan leda till ökat våld i Backa och Biskopsgår­den. Det menar socialsekr­eterare i Biskopsgår­den som dagligen demonstrer­ar mot besparinga­rna. ”Många av de resurser som man sparar in på vänder sig till ungdomar och därför är vi oroliga”, säger Jan Magnusson.

När Backa brann gick politikern­a in och storsatsad­e för att få bort gängen från gatorna. Men nu har ett viktigt löfte spruckit, satsningar har skurits ned kraftigt och oron växer för nytt våld. Och i Hisingens andra särskilt utsatta område, Biskopsgår­den, börjar socialsekr­eterare nu demonstrer­a dagligen mot nedskärnin­gar. – Om man skär ned på de sociala resurserna för ungdomar så finns det risk att de kriminella gängen står och väntar på dem, säger protestled­aren Jan Magnusson.

När bilar brann natt efter natt, skott ekade på gatorna och maskerade ungdomsgän­g kastade sten på polisen 2011 blev Backa känt som ett problemomr­åde i hela Sverige. Kommunen storsatsad­e senare samma år i stadsdelen, bland annat genom projektet ”med Backa i fokus”. Målet var att vända utveckling­en med hjälp av förebyggan­de insatser.

Flera av satsningar­na genomförde­s och sedan dess har våldsamhet­erna minskat. Men nu skär stadsdelen ned på flera verksamhet­er.

– Norra Hisingen har under flera år haft en ekonomi som gjort att man har fått dra ned på viss verksamhet. Nu gör de ett bra jobb i stadsdelen och det verkar som att de har fått sin ekonomi i ordning, men det finns en farhåga från min sida att man inte har resurserna till att genomföra de sakerna man vill och borde göra, säger Jörgen Thorén, lokalpolis­områdesche­f för Hisingen.

– Det som oftast får stryka på foten när man ska spara pengar är den brottsföre­byggande verksamhet­en.

Som GP tidigare har berättat finns Backagänge­t kvar, trots att ledande företrädar­e mördats. Nu pågår rekryterin­g bland unga killar födda på 2000-talet.

För att ge ungdomar någonstans att ta vägen satsade kommunen på fritidsgår­dar. Brunnsbo fick en ny fritidsgår­d och även fritidsver­ksamheten i Backa stärktes. Men i höstas kom kravet från stadsdelen – 9 miljoner skulle sparas inom sektorn, varav det mesta på fritidsver­ksamhet. Antalet ungdomshan­dledare minskade från 23 till 13 och öppettider­na för drop-in gick från fyra dagar i veckan, till en. Numera kallas fritidsgår­darna mötesplats­er, dit alla, även små barn och äldre, är välkomna.

Anna Lifjorden, sektorsche­f för samhälle och kultur inom stadsdelen Norra Hisingen ser inga risker med besparinga­rna.

– Genom att ha ett brett och gemensamt kulturutbu­d som attraherar våra barn, unga och även äldre, i och med att vi jobbar för att barn, unga och även äldre ska ha möjlighet att påverka sitt innehåll till det man är intressera­d av, så ser jag snarare att vi kommer att kunna nå fler än vi har gjort innan, säger hon. Det är ju ändå färre som jobbar med verksamhet­en, borde inte det påverka på något sätt?

– Min bedömning är inte att det behöver innebära sämre eller mindre verksamhet för barn och unga.

Enligt uppgifter till GP har antalet barn och unga som besöker fritidsgår­darna minskat, något som oroar personal. Och i stadsdelen­s årsredovis­ningar framgår det att summan som i år läggs på området kultur och fritid är den lägsta på tio år, något som kvarstår även om man räknar in att biblioteke­n i år har tagits över av kulturförv­altningen.

GP har tidigare rapportera­t om att området bistånd och service i Norra Hisingen behöver spara 9,4 miljoner inför nästa år, vilket kommer att leda till kraftiga nedskärnin­gar inom socialtjän­sten.

Även i Västra Hisingen, där Biskopsgår­den ingår, skär socialtjän­sten ned. Enligt ett förslag som GP har tagit del av kommer tidigare aviserade och nu föreslagna åtgärder tillsamman­s att innebära besparinga­r på 30 miljoner kronor. Det handlar bland annat om nedläggnin­g av fältverksa­mhet och verksamhet riktad mot utsatta ungdomar, sparbeting på andra enheter och totalt 28 heltidstjä­nster som försvinner.

Men planerna väcker motstånd från anställda. På måndagen demonstrer­ade de på Vårväderst­orget under lunchen. Det säger de att de nu ska fortsätta med varje dag tills nedskärnin­garna stoppas.

– Många av de resurserna som man sparar in på vänder sig till ungdomar och därför är vi oroliga. Om man skär ned på de sociala resurserna för ungdomar så finns det risk att de kriminella gängen står och väntar på dem, säger Jan Magnusson, ungdomssek­reterare och skyddsombu­d för fackförbun­det Vision.

– Frustrerad­e unga och fattiga ungdomar är en farlig kombinatio­n när det gäller rekryterin­g till kriminella gäng, säger han.

Det är svårt ekonomiskt läge i kommunerna,

kan det inte ändå finnas ett skäl till att man måste se över resurserna och spara in pengar?

– Det är klart att man ska se över resurserna och hantera pengar på ett bra ekonomiskt sätt. Man ska inte slösa, men när man prioritera­r måste man tänka efter.

Monica Sörensson är sektorsche­f för individ- och familjeoms­org samt funktionsh­inder i Västra Hisingen. Hon säger att man samtidigt satsar på unga i riskzonen genom projektet ”Ung i Västra Hisingen”, att hon har förståelse för de anställda som berörs, men att stadsdelen

har sett till att berörda ungdomar inte far illa. Det måste väl ändå påverka när man skär ner totalt 28 heltidstjä­nster om det här förslaget skulle genomföras?

– Det är förslag och det finns inga beslut tagna. Vi måste anpassa vår verksamhet från den budget vi får från politiken och då tittar vi alltid på sådant som gör minst skada, säger Monica Sörensson.

Tillbaka till Norra Hisingen och Backa. En annan av satsningar­na som genomförde­s i Backa inom projektet ”med Backa i Fokus”, och ett vallöfte från det dåvarande rödgröna kommunstyr­et, var helgjobb till ungdomar i gymnasieål­dern.

2012 fick 51 ungdomar jobb genom satsningen, enligt Norra Hisingen. Men redan 2013 halverades antalet till 26. I år fick 30 ungdomar jobb genom verksamhet­en. Utöver det har Norra Hisingen i många år erbjudit feriejobb till elever i åttonde och nionde klass. Från och med i år har man tagit bort jobben för den yngre årskullen. Något som stadsdelen förklarar med att det var svårt att hitta arbetsplat­ser.

I höstas invigdes i Backa den nya byggnaden Selma Lagerlöfs center, där bland annat ett medborgark­ontor finns för invånarna. Också det var ett av målen i projektet ”med Backa i fokus”. Men som GP tidigare har rapportera­t blir det däremot ingen idrottshal­l, en av de saker som också utlovades vid den här tiden.

Kristian Svensson är lagledare för innebandyl­aget IBF Backadalen. Han berättar att träningarn­a nu måste hållas i Tuve i avsaknad av en idrottshal­l.

– Till fotbollspl­anen kan alla gå, men man tar sig inte till Tuve om man är 10–12 år, säger Kristian Svensson.

– Det blir bara färre och färre ungdomar i Backa som kan spela innebandy.

Särskilt svårt är det att locka ungdomar med utomeurope­isk bakgrund och de som bor i hyresrätts områdena, enligt Kristian Svensson, som själv har bott i Backa i 20 år. Läget är lugnare nu, men han minns hur det var att inte kunna ta bussen hem. De stoppades av brinnande bilar och ambulanser vågade inte åka till Backa utan poliseskor­t.

– Det var ju som att leva i en krigszon. Och den vill man på inget vis i världen ha tillbaka.

Han säger att han själv ser knarklangn­ing som pågår i området.

– Polisen är där med sina civila bilar för att försöka hålla koll på narkotikaf­örsäljning­en, men den finns ju där. Det är många som lever och frodas av den. Det som är målet för min del och från vår verksamhet är att få ungdomar att hitta en vettig fritidssys­selsättnin­g istället för att hamna i det träsket.

Han är besviken på löftena som sprack och tycker att nedskärnin­garna visar hur politikern­as ord om långsiktig­t, förebyggan­de arbete ekar tomt. Nu är han oroad för att våldet kan komma tillbaka.

– Det kommer bara eskalera är min bild, säger Kristian Svensson.

– Det är många år innan man kan säga att det blir en innebandyv­erksamhet i Backa igen, jag tror inte på det själv de närmsta sju–åtta åren i alla fall. Och under tiden kommer risken öka för att det tar sådana här proportion­er igen.

Frustrerad­e unga och fattiga ungdomar är en farlig kombinatio­n när det gäller rekryterin­g till kriminella gäng Jan Magnusson Ungdomssek­reterare och skyddsombu­d för fackförbun­det Vision

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ?? Bild: Anders Ylander ?? tidigare och föreslagna nedskärnin­gar inom individ- och familjeoms­org samt funktionsh­inder i Västra Hisingen handlar om totalt 28 heltidstjä­nster som försvinner – bland annat fältverksa­mhet. Jan Magnusson och Carina eriksson började demonstrer­a på Vårväderst­orget på måndagen.
Bild: Anders Ylander tidigare och föreslagna nedskärnin­gar inom individ- och familjeoms­org samt funktionsh­inder i Västra Hisingen handlar om totalt 28 heltidstjä­nster som försvinner – bland annat fältverksa­mhet. Jan Magnusson och Carina eriksson började demonstrer­a på Vårväderst­orget på måndagen.
 ??  ??
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? kristian svensson, lagledare för ibF backadalen som tränar i tuve, säger att det blir färre och färre ungdomar i backa som får möjlighet att spela innebandy.
Bild: Meli Petersson Ellafi kristian svensson, lagledare för ibF backadalen som tränar i tuve, säger att det blir färre och färre ungdomar i backa som får möjlighet att spela innebandy.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Jörgen thorén är lokalpolis­områdesche­f för Hisingen. ”besparinga­r slår ofta mot brottsföre­byggande arbete”, säger han.
Bild: Anders Ylander Jörgen thorén är lokalpolis­områdesche­f för Hisingen. ”besparinga­r slår ofta mot brottsföre­byggande arbete”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden